• Laura Louise Mulder

Zwerfafval rapen: de snelste manier om de natuur te helpen

Bijgewerkt op: 19 nov. 2020

‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de afval bak’, deze spot hebben we jaren geleden meer dan eens gehoord. En hoewel de campagne in 2004 voor het laatst te zien of te horen was, hebben we nog steeds een zwerfafvalprobleem. In Nederland, in Europa en over de hele wereld. De zee ligt vol, de natuur ligt vol en dagelijks blijft er afval bijkomen. We raken weleens overrompeld door de hoeveelheid meuk dat niét in een afvalbak ligt. Maar we hebben ook ontdekt: de snelste en makkelijkste manier om de natuur te helpen is om afval te gaan rapen. Easy as that. In deze blog vertellen we je daar graag meer over!

“Gooit ‘ie het nou zo uit het raam?” We waren aan het liften in Turkije toen we van onze liftmeneer een soort Twix kregen. Heerlijk, bedankt! En hij snoepte er zelf ook eentje lekker op. En hup, raampje naar beneden en daar ging de wikkel van zijn Twix. Zo naar buiten. Ook in Roemenië, Georgië, Nepal en India zagen we hoe mensen met zwerfafval omgingen. Zo dachten we in India dat iemand afval aan het rapen was. Die was lekker bezig! Maar toen we weer langs hem liepen, zagen we hoe hij zijn afval op zijn vuurtje aan het gooien was. Ai, dat kan ook niet goed zijn voor je longen en de natuur. Hoe ze het daar doen, is niet hoe wij het gewend zijn.

En toch gaan mijn nekharen altijd wat overeind staan als mensen zeggen: wij kunnen het hiér in Nederland wel goed doen, maar als ze het in landen als India het nog niet begrijpen. Waar doen we het dan voor?

We doen het omdat een betere wereld bij jezelf begint

Zwerfafval rapen is – in onze ogen – de makkelijkste en snelste manier om iets voor de natuur te doen. Want ze heeft hulp erbij nodig, want ze kan al dat afval simpelweg niet verwerken. En denk nou niet: ja, maar die meuk is niet van mij. Het is ook niet van de natuur en zij heeft geen handjes om het op te ruimen.

 • Afval rapen is de snelste manier om iets goeds te doen voor de natuur. Je ziet afval, raapt het op, gooit het weg en de natuur is (deels) opgeruimd.

 • Je creëert bewustwording bij jezelf, maar ook bij de mensen om je heen

 • Maak het niet te groot voor jezelf, want je gaat het afvalprobleem niet in je eentje kunnen oplossen. Houd het bij 2 of 3 vuilniszakken per keer, dan blijft het leuk voor jezelf en

 • Denk je eens in hoe je je voelt als je een hele zak hebt verzameld? Iets goeds doen voor de natuur is zo simpel en zo dichtbij!

 • Smetvrees? We leven in een wereld waar desinfectiemiddelen nooit ver weg zijn.

 • Ruim afval tijdens het wandelen. Een mooie manier om aan je 10.000 stappen te komen.

 • Doe het samen met iemand anders of luister lekker een podcast of wat muziek. Het mag ontspannen zijn.


Dit heb je nodig om zwerfafval te rapen

Je raadt het waarschijnlijk al, maar je hebt zo weinig nodig om afval op te rapen.

 1. Plastic zakken

 2. Handschoenen, wij gebruiken tuinhandschoenen want wegwerphandschoenen zijn ook niet zo duurzaam

 3. Zwerfafval

Wat kun je op lange termijn doen?

 • Afval scheiden. Plastic, glas en papier.

 • Je omgeving vertellen wat je doet, hoe meer bewustzijn we creëren hoe meer het als een olievlek over de wereld zal trekken.

 • Maak er een gewoonte van om wekelijks eropuit te trekken met een plastic zak en je handschoenen.

Ja, maar in India dan…

Het afvalprobleem is groot in dit land. Het ligt overal en het zal nog jaren duren voordat dit probleem hier is aangepakt. En een groot deel van het land leeft in armoede. Waar armoede heerst, is geen ruimte voor klimaatproblemen. Ze hebben simpelweg andere problemen aan hun hoofd. Maar toen we op een bruiloft waren in India met een groep vrienden van Couchsurfen was er een man die alle vuurtjes aan moest houden. Hij kwam met een flinke hand plastic aangelopen, maar werd direct door onze Indiase vrienden tot halt geroepen. “Het is ongezond en gevaarlijk voor ons en voor jezelf. Dit kun je verbranden.” We waren trots op deze groep ontwikkelde, geleerde en westerse Indiërs. Hierdoor vertrouw ik erop dat landen als Nepal en India met de tijd ook aan de slag gaan met de klimaatproblematiek, want er zijn ook dáár mensen die bewustwording creëren bij andere mensen.

15 weergaven0 opmerkingen