• Rick Mulder

Winter in de camper: Slimmer stoken

Wij zijn alweer een tijdje onderweg met winter in de camper op komst moet we na gaan denken over de stookkosten. Benieuwd hoe wij dat minimaliseren? Lees dan deze nieuwe blog.


Dit wordt het derde jaar op rij dat we in het buitenland zijn met de winter. Dit jaar voelt het voor de eerste keer toch dubbel. Hoe zou het zijn om kerst weer een keertje thuis te zijn? Iets wat we met zekerheid durven te zeggen is dat het een stuk kouder zal zijn. Maar alsnog hoeft het ook in het zuiden van Europa niet warm te zijn. Zodra je een beetje het land intrekt ben je op hoogte, en is het dus kouder. Wij proberen ons huisje op wielen altijd lekker warm te houden. Naast een stand kachel op gas hebben we nog wat gouden tips over hoe je met winter in de camper, hem toch warm kan houden.De stand kachel verbruikt flink


Wij hebben een stand kachel die we af en toe lekker aanzetten. Op de koudste dagen is het lekker om eens de kachel op het hoogste standje te laten draaien. De stand kachel verbruikt bij ons gas. Het kan zijn dat jij een camper hebt waarbij die op diesel draait of je hem zelfs elektrisch kan laten draaien. Dit laatste is wel ideaal wanneer je op een camping staat. Maar wij hebben toch gemerkt dat het snel kan gaan met het gasverbruik wanneer wij de stand kachel iedere dag aanhebben. Voor ons dus niet echt een minimalistische optie.


Een cake bakken in de Omnia oven


Het voordeel van een klein huisje is dat je niet veel nodig hebt om de ruimte warm te krijgen. Met winter in de camper zetten wij af en toe wat lekkers op het vuur. Op deze manier is de ruimte in korte tijd behoorlijk verwarmd op koude dagen. Plus je kan daarna nog genieten van een kopje koffie met een stukje cake. De Omnia oven is een camperartikel dat je echt wil hebben. Waarvoor je echter moet uitkijken is dat er te weinig zuurstof in je camper komt te staan of dat de geur overal intrekt. Wij zetten meestal het bovenraam op een kiertje tijdens het koken. Dan wordt de vuile lucht mooi weggezogen.Lekker warme winterkleding


Een nog betere optie is natuurlijk om niet te stoken maar een aantal warme kledingstukken mee te nemen. Maak vooral met winter in de camper er een huisje van door bijvoorbeeld lekkere sloffen aan te schaffen. Een warme trui waar je in kan verdrinken is hier onze Bernie ook echt een favorietje. Ook pakken wij er regelmatig een lekker dikke deken bij en warmen we ons huisje op die manier op.


Gezellig een kaarsje aansteken


Naast deze simpele opties maken we sinds Dobby ook gebruik van een gezellig kaarsje om alles op te warmen. Wanneer je echt op een postzegel woont kunnen zelfs wat kaarsjes je huisje opwarmen. Zo proberen wij dit ook in ons nieuwe huisje weer te doen. Helaas is het oppervlakte iets groter en daardoor heeft het minder nut. Maar een gezellig kaarsje in de camper zorgt voor sfeer, en dat is ook wat waard.


Tocht is toch vaak de boosdoener


Wij zijn erachter gekomen dat ons busje toch wat kiertjes kent. Bij de deuren zie we dat de kieren zorgen voor behoorlijk wat tocht. In veel gevallen hebben we alles zo afgesteld dat het verholpen is. Maar op één plek is het moeilijk en dat is achter de koelkast. Daar zit een rooster zodat de koelkast blijft koelen en niet oververhit. Maar bij een flinke wind komt hier toch goed wat kou vanaf. Bij echte koude dagen duwen we hier een handdoek tussen om de ergste kou tegen te gaan.


Wat doe jij om de winter door te komen in je camper?


Dit zijn onze manieren om een winter in de camper ontspannen door te komen. Maar we zijn toch benieuwd of jij misschien nog betere opties hebt. Laat het weten in een reactie hieronder. Volg jij ons al via instagram? Wil je meer lezen over ons minimalistische leven? Lees dan eens deze blog over leven met minder kleding.

142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven