• Laura Louise Mulder

Werken en reizen: zo pak je het aan + een stappenplan

Oh, werken en reizen. Met je voeten in het zand en je laptop op schoot. Om deze blog te schrijven ben ik, Laura, ook daadwerkelijk even op deze manier op het strand gaan zitten. Want om eerlijk te zijn: zo zit ik er nooit bij. De zon is te fel of te warm. De wind is te hard of te guur. Maar op een of andere manier is het vandaag de perfect dag. Perfect om je even mee te nemen in het stappenplan van werken en reizen. Want zoiets bepaal je niet van het een op het andere moment. Lees je mee?


Als ik terugdenk aan het moment dat ik besloot op te gaan ondernemen, nemen we een duik van ongeveer 2,5 jaar terug in de tijd. In de zomer van 2018 besloot ik om mijn baan om te zeggen en voor mezelf te beginnen. Natuurlijk maakte ik die beslissing samen met Rick. Want we waren aan het sparen voor een doel: op reis gaan. En ik besloot mijn geldkraantje dicht te draaien. Maar, wisten we, als het zou werken dan zou het betekenen dat we onderweg geld zouden verdienen. Dus deden we het.


Er zijn heel veel manieren waarop je onderweg geld kunt verdienen. Je kan een blog beginnen, je kan schrijven voor andere bedrijven, je kan video’s maken, je kan een Instagram-account maken en ga zo maar door. Maar wat je ook wilt gaan doen, het is belangrijk dat je beseft dat het tijd nodig heeft voordat het ook daadwerkelijk geld oplevert. Dus voordat je alles opzegt en je tas pakt. Lees even deze blog met daarin 5 dingen die je moet weten over digital nomad zijn.


Denk je na het lezen nog steeds: let’s do this! Dit is mijn stappenplan:


1. Waar ben je goed in?

Voordat je überhaupt ook maar iets start is het goed om te denken waarin je iets wilt starten. Want een Instagram-account starten, dat kan iedereen. Maar content delen dat wordt opgepikt en waarmee je binnen no-time heel veel volgers hebt, dat is andere koek. Hetzelfde geldt voor een YouTube-kanaal. Slechts een klein gedeelte van de mensen die hiermee starten, zullen uiteindelijk ook geld er mee verdienen. Kijk daarom eerst eens naar iets wat jij kan doen. Waar heb je voor gestudeerd? Wat zijn je hobby’s? Waar blink je in uit? Dat is het gebied waar jij straks geld mee kan verdienen. In mijn geval was dat bijvoorbeeld schrijven. Ik heb journalistiek gestudeerd en voor een communicatiebureau gewerkt. Freelancer worden was dus een simpele stap voor mij. Maar misschien maak je wel prachtige sieraden die je onderweg kan verkopen, kun je muziek maken onderweg of ontzettend lekker koken. Er is een digitale wereld waar je geld kan verdienen, maar er is zeker ook een hoop mogelijk in de échte wereld!


2. Begin een onderneming zonder te starten

Voordat je direct naar de KvK loopt, is het goed om te beseffen dat je ook kunt starten zonder direct te starten. Ik zal het uitleggen. Zodra je staat ingeschreven als een ZZP’er, moet je Belasting betalen over wat je verdient. Je moet de kwartaalaangifte doen en dit mag je absoluut niet vergeten. Ook als je nul euro verdient, want anders krijg je een boete. Je moet je uren bijhouden en ga zo maar door.


Start met vertellen aan de mensen om je heen wat je gaat doen. Zet de eerste lijntjes uit. Misschien kun je wat werk verrichten inruil voor iets anders. Denk aan teksten schrijven inruil voor jouw eigen website. Of muziek maken op een bruiloft in ruil voor een fotoshoot. Door lijntjes uit te zetten, word je wijzer. Allereerst is het goed om te weten of er vraag is naar wat je wilt gaan doen. Je kan beginnen met wennen aan het feit dat je wat voor jezelf gaat beginnen. En wie weet kun je zo je eerste klanten werven.


3. Maak het officieel

Zodra dat is gelukt en je begint te merken dat je klaar bent voor het echte werk, kun je je gaan inschrijven. Inschrijven als ZZP’ers betekent dus dat je, waar je straks ook ter wereld bent, belasting moet afdragen in Nederland. Je klanten of je opdrachtgevers zijn Nederlands en moeten hetzelfde doen. Je mag maximaal 8 maanden per jaar in het buitenland zitten. En je moet je kwartaalaangiftes niet vergeten. Nu begint het ondernemen pas écht. Je kan op zoek naar opdrachtgevers, naar klanten, je kan muziek maken wat je straks kunt gaan opvoeren, je kan producten maken die je straks kan verkopen. Dit is het moment waarop je gaat zaaien. Je onderneming laat groeien, zodat je straks met een gerust hart het land kan verlaten. Doe je dit niet, dan moet je geld betalen terwijl je misschien nog amper inkomsten hebt. En zo kun je uiteindelijk veel minder genieten van het ondernemerschap én het reizen.4. Sla je vleugels uit!

Als je inkomen stabiel is en genoeg is om van rond te komen, kun je starten met reizen. Natuurlijk zal je onderweg nog contact moeten onderhouden met je opdrachtgevers en misschien groeit je bedrijf nog veel meer wanneer je weg bent. Want wie reist, heeft iets te vertellen. Maar je bedrijf is stabiel, je haalt genoeg geld eruit om rond te komen of om de kosten van je bedrijf eruit te halen. Ondernemen is hard werken en het is zeker niet zo dat je dus op het strand kan gaan zitten en verwachten dat je veel geld gaat verdienen. Want zo werkt het helaas niet. Ondernemer zijn is al een reis op zich. En de combinatie van reizen is te gek, iets dat ik iedereen zou aanraden, maar het zou zonde zijn als je niet kan genieten van het reizen doordat je onderneming als een blok aan je been zit.


Uitzonderingen

In sommige uitzonderlijke gevallen kun je reizen terwijl je in loondienst bent bij een bedrijf. Dan hoef je niet te starten met je onderneming. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je goede afspraken maakt met het bedrijf. Want wie is er verantwoordelijk als jij geen goede wifi kan vinden of wanneer je een deadline mist omdat je je vergist in de tijd?85 weergaven0 opmerkingen