• Rick Mulder

Slow travel: bewust op reis

Van hier naar daar, van hot naar her. ‘’Ik wil graag naar dit uitzichtpunt toe en ik wil deze berg beklimmen, ook wil ik daar een ijsje eten en dat grote museum zien.’’ Als je op vakantie gaat, staat er waarschijnlijk enorm veel op je to do-lijstje. Je gaat misschien maar één keer per jaar twee of drie weken er op uit en dat wil je optimaal benutten. Maar kan dat allemaal niet in een wat lagere versnelling? Vakantie is een tijd van ontspanning en bewust op reis kan je dat geven. Maar hoe doe ik dat nu eigenlijk: langzaam reizen? In deze blog vertellen we je meer over slow travel.Wat is slow travel?


Het zit al in de naam: langzaam reizen. In plaats van een dag van highlight naar highlight doe jij het rustig aan. Je maakt geen selfies met de Eifeltoren of van het Vrijheidsbeeld om ze vervolgens thuis pas echt te bekijken. Nee, jij neemt een lunchpakketje mee en gaat deze heerlijk oppeuzelen bij de Mont Sant Michel of op het Alexanderplatz in Berlijn.


Op deze manier geef jij jezelf alle ruimte en tijd om alle indrukken op je in te laten werken. Waar ben ik nu eigenlijk, en wat zie ik voor prachtige kunst om me heen? Slow travel begint op het moment dat de vakantie of reis begint. Je boekt een vliegtuig of pakt de auto niet midden in de nacht, maar je gaat nog rustig thuis ontbijten en gaat dan rustig aan richting jouw vervoer. Wanneer je op vakantie ergens bent waar het mooi is en je het naar je zin hebt, waarom zou je dan ergens anders heen gaan? Blijf lekker een paar dagen extra op deze plek. Verlekker je met de gedachten dat waar jij bent meer rust is dan aan de voet van de Big Ben.


Waarom moet ik langzaam reizen?


Je hoeft zeker niet alle grote bezienswaardigheden over te slaan. Maar je bezoekt ze wel met meer rust dan de hordes toeristen. Laat de auto eens staan en pak de trein of bus verder het land in. Snuif alle culturen en gewoontes van de inwoners van het land op. Maak contact met ze en leer wat over hun manier van leven. Laat je inspireren, activeren en motiveren. Ga richting onontdekte plekken. Vaak word je juist op die plekken met open armen ontvangen door de inwoners. Wanneer jij langzaam op reis gaat kom je misschien wel wijzer terug.


Zijn er ook nadelen aan langzaam reizen?


Ja, zo moet je veel zelf regelen van tevoren. Denk aan tickets, busreisjes, overnachtingen en waar je gaat eten. Wanneer je op een georganiseerde reis gaat zal alles voor je geregeld worden. Zo heb je dagelijks een programma waar aan je kan deelnemen en zal je zeker alle highlights zien.


Tijdens slow traveling is er geen reisleider. Soms zal je contact moeten maken met mensen die geen Engels spreken. Doormiddel van handen en voeten moet je communiceren. Dit kan behoorlijk vermoeiend zijn.Slow travel is milieuvriendelijker


Wanneer je langzaam reist zal je automatisch beter nadenken over waar je heen gaat en waarom je dat doet. Dit wordt een automatische knop die geen regie nodig heeft. Dus ga je na waar je heen kan gaan als je lekker op een strandvakantie wil. Hiervoor hoef je zeker niet naar bijvoorbeeld Curaçao te vliegen. Je hebt vele malen dichterbij net zulke mooie stranden.


Wanneer je binnen Europa reist is een vliegtuig niet per se nodig. Ga lekker roadtrippen en zie deze reis als onderdeel van jouw vakantie. Doe mooie plekken aan, tot je uiteindelijk op je bestemming aankomt. Of pak de trein of een Flixbus naar je bestemming. Dit zijn nog milieuvriendelijkere manieren dan met een auto op vakantie. En geloof mij, reizen met de bus of in de trein kunnen soms voor hilarische vakanties zorgen.


Moet ik dan langer op vakantie voor een slow travel?


Nee, zeker niet. Er zijn tal van mogelijkheden om even over de grens al heerlijk weg te zijn. Zelfs in ons kleine kikkerlandje kunnen provincies onderling al zo verschillend zijn. Dus kijk eens naar een vakantie dichtbij. Misschien een wandelvakantie of ga lekker voor de eerste keer op fietsvakantie. Zo veel mogelijkheden om er lekker, langzaam en rustig op uit te gaan. Dus: wat is jouw volgende slowly bestemming?

50 weergaven0 opmerkingen