• Laura Louise Mulder

Minimalistisch kerstvieren doe je zo

December kan een heftige maand zijn voor je mind en je portemonnee. Online en offline schreeuwen winkels om je aandacht en willen ze je doen geloven dat je al dat eten en die cadeautjes nodig hebt. Maar diep vanbinnen weten we allemaal: een mooie kerst draait om heel andere dingen. Aandacht voor elkaar, goed eten én een hoop gezelligheid. En ook al betekent dat dit jaar dat we virtueel op bezoek bij onze familie moeten. Wij vieren onze kerst minimalistisch en vertellen je er graag meer over!


We zeiden het net al even: maar in december lijkt iedereen wel te schreeuwen om aandacht. En nu de wereld weer wat meer op slot gaat rondom de kerstdagen is dat een perfect moment om de decembermaand eens anders door te brengen. Minimalistisch betekent niet saai, karig of leeg. Het betekent meer dat je je feestdagen bewust doorbrengt. Ook de dagen vóór en na kerst. Zo pakken wij het aan:


1. Maak een (eet)planning

Door van tevoren duidelijk te hebben wanneer er wordt gegeten en wie daarbij zijn, kun je van tevoren goed afstemmen welke boodschappen je moet doen. Hierdoor is het niet alleen fijn dat je weet wat je moet kopen. Je zorgt er ook voor dat je niet te veel eten koopt of straks te veel gaat eten.


Ook een mooi idee: steun de lokale restaurants en reserveer een afhaalmaaltijd voor één van de kerstdagen. Zo hoef je zelf niet te koken en help je de horeca in deze moeilijke tijden.
2. Bepaal samen richtlijnen voor de cadeautjes

Bij kerst horen cadeautjes, dat vinden wij ook wel een beetje. We vieren geen Sinterklaas en vinden het wel leuk om elkaar iets te geven met de kerstdagen. Maar we hebben wel een paar “richtlijnen” opgesteld, zoals:

- Maximaal 25 euro

- Alleen cadeaus waar we iets aan hebben

- Liever niet te belastend voor het milieu

- Zelfgemaakt? Nog beter!

- Geef een online cadeau, zoals een cursus of een e-book


Ook voor cadeautjes geldt: probeer lokale winkels te steunen in deze corona-crisis.


3. Versier je huis met producten uit de natuur

Er ligt in het bos zoveel moois om jouw woning kerst-klaar te maken. Denk aan dennenappels en takken van sparren en dennen, boomschors of nootjes en eikels. Je kunt sinaasappelschijfjes in de oven drogen. Zo krijg je niet alleen een heerlijke geur, maar het staat ook nog eens heel leuk.


Ik heb zin in de bus een slinger met houten kerstboompjes en dennenappels gemaakt. Ook heb ik een kruidnagel-pomander gemaakt. Dit betekent dat je kruidnagels in een sinaasappel steekt. Dit geeft voor mij echt de typische kerstgeur af, het is simpel te maken en volledig organisch.


Wij hebben natuurlijk geen kerstboom in onze bus. Maar wat betreft kerstbomen zijn er ook heel veel opties die het milieu niet belasten. Dit artikel van de Milieu Centrale vertelt je precies hoe je duurzaam een boom uitzoekt.
Zo vieren wij dit jaar kerst


Wij vieren onze kerst in een prachtige houten yurt in de bergen van de Sierre Nevada in Spanje. Een bewuste keuze, omdat we vorig jaar in een studentenflat in Turkije de kerstdagen door brachten. Ik werd daar erg sip van en kreeg ontzettende heimwee. Uiteindelijk werd het alsnog een bijzondere kerst doordat we onszelf op een kerstontbijt trakteerden het liefste restaurant van Erzurum. Maar dit jaar wilden we het anders aanpakken.


In de bus blijven, zou betekenen dat we minder vrijheid hebben. De yurt is volledig ecologisch en er zit een lekker haardkacheltje in. We gaan zelf lekker koken. Wandelen door de bergen, veel lezen en spelletjes spelen. En natuurlijke onze familie virtueel bezoeken.


Ik heb er zin in en we wensen je alvast fijne feestdagen!

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven