• Simply Nomads

Low poo en no poo: leren wassen zonder shampoo

Reizen is de beste manier om je haar te laten wennen aan een nieuwe, duurzame en huidvriendelijke manier van haren wassen. Want je hebt op reis niet elke dag een douche tot je beschikking én je verschijnt niet met een vette kuif op je werk. Maar het is ook nog eens heel natuurlijk en minimalistisch. En je moet even flink de tijd hebben, want hoe vaker je je haar waste eerder. Hoe langer het duurt voordat je hoofdhuid gewend is geraakt aan deze nieuwe manier. Oké! Laten we in het onderwerp duiken van low poo en no poo!


Ik (Laura) heb al heel mijn leven een gevoelige huid. Parfum verdraag ik slecht en van zeep krijg ik jeuk. Al sinds ik op mezelf woon, zoek ik manieren om hiermee om te gaan. Uiteindelijk kwam ik uit op steeds natuurlijkere shampoos en zepen. Ik kwam achter zepen en shampoos die doén alsof ze natuurlijk zijn, maar dat helemaal niet zijn. En ik kwam erachter dat hoe minimalistische je had aanpakt, hoe beter dat voor je gevoelige huid is. Sinds we op reis zijn, was ik mijn haar steeds minder en dat doe ik door middel van low poo en no poo.


Het verschil tussen no poo en low poo

Laten we eerst eens kijken naar de verschillende benamingen. Je hebt full poo, low poo en no poo. Full poo betekent gewoon shampoo zoals je dat gewend bent. Low poo betekent dat je een shampoo gebruikt waar geen schadelijke stoffen inzitten die in gewone shampoo wel zit. Zoals parabenen, silliconen en parfum. Deze ingrediënten zijn vaak agressief voor je haar. Je haar wordt er afhankelijk van met als resultaat dat je vaker je haar wilt gaan wassen omdat het vet wordt. Low poo is een natuurlijke shampoo. Er zitten geen gevaarlijke stoffen in en het zeepsop is beter voor het milieu. Maar ook voor je hoofdhuid en je haar. Deze shampoo zit soms in een fles, maar je kan ook veel shampoobars hiervan vinden. Als je overstapt van gewone shampoo op low poo zal je niet direct fan zijn. Er zit namelijk niets in wat je haar zacht maakt bijvoorbeeld en er zit ook geen flinke dosis parfum in. Je haar kan soms wat aanvoelen als touw. Simpelweg omdat er geen middeltjes in zitten die je haar zachter maakt of voller.


No poo betekent dat je je haar enkel en alleen nog met water wast en geen shampoo gebruikt. Een manier die je kunt gaan proberen nadat je low poo bent gegaan. Zodra dat is gelukt (dit kan wel 3 maanden duren) kun je overstappen op alleen nog wassen met water. Als je wast met water is de kwaliteit van het water wel belangrijk. Water zonder kalk is bijvoorbeeld het beste. Er zijn ook andere manieren waarmee je no-poo kan wassen. Bijvoorbeeld ayurvedische haarkruiden, ei, roggemeel of zeepnoten. Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee en gebruik alleen water tegenwoordig of een waterspoeling van groene thee.


Waarom zou je dan low poo of noo poo willen worden?

Het klinkt misschien niet direct interessant, maar er zitten heel veel voordelen aan.

1. Je maakt je haar niet meer afhankelijk van commerciële shampoos die ervoor zorgen dat je juist vaker je haar wast.

2. Als je zoals ik een gevoelige huid hebt, maak je je haar en hoofdhuid sterker en rustiger door deze manier van wassen.

3. Je leert je talgklieren minder talg te produceren, waardoor je minder vaak hoeft te wassen.

4. Je gebruikt zo minder water, minder zeep en produceert minder afval.

5. Het kost je ook nog eens minder geld doordat je geen dure shampoos nodig hebt die je allemaal dingen beloven.

6. Je haar wordt er op den duur juist voller en sterker van. Helemaal op eigen kracht.Starterspakket voor als je start met low poo of no poo

  • Je hebt een houten borstel of kam nodig, of eentje met zwijnsharen. Deze zorgen er namelijk voor dat je de oliën van je hoofdhuid en het haar kan verdelen. Dit is essentieel omdat je hiermee je haar mooi huid en ervoor zorgt dat het bovenop minder vettig wordt en onderop minder droog. Heel veel kammen is daardoor top!

  • Shampoobar die valt onder low poo, dus zonder siliconen en parabenen.

  • Appelciderazijn, dit is een natuurlijke conditioner. Als je je haar na het wassen met een zeepbar uitspoelt met verdund appelciderazijn. Zal je merken dat je haar veel zachter aan voelt.

Wat merk ik ervan?

Ik merk dat mijn hoofdhuid nog nooit zo rustig is geweest. Geen schilfers, geen roodheid, geen jeuk. Ik borstel soms wel twee of drie keer per dag, vooral omdat ik het gewoon fijn vindt. Mijn haar is sterker, valt minder uit en is voller geworden. En ik heb mijn natuurlijke slag weer terug. Eerder was mijn hoofdhuid vurig en viel het ontzettend uit. En dan hing het ook nog eens als een vaatdoek naar beneden. Ik ben dus fan! Sommige dagen draag ik een muts of andere dagen heb ik het in een knot, als het echt weer tijd is om te wassen. Soms is het een paar dagen vet en verandert dat later weer in een gezonde coupe. Het is een bijzonder proces!


Zin om na deze blog te gaan starten met low poo en no poo? Lees jezelf goed in en haal de juiste producten in huis. Bereid je voor op een periode van vettiger haar, waarbij je misschien wel de handdoek in de ring wil gooien. Ik heb heel veel gehad aan de Facebookgroep No Poo (geen shampoo) & Low Poo - NL waarbij iedereen zijn verhaal deelt, maar je ook vragen kan stellen. En je heel erg veel informatie kan vinden. Zeker even jezelf op uitnodigen!


Je kan natuurlijk ook je vragen aan ons stellen hier of op onze Instagram-pagina.

120 weergaven0 opmerkingen