• Laura Louise Mulder

Leven met minder spullen? Maak de mindswift

‘Maar dan hebben jullie toch zeker nog ergens wel een opslag met spullen?’ Of: ‘Past dat allemaal wel in zo’n kleine camper?’ En: ‘Mis je niets aan spullen?’. Wonen in een heel kleine camper vergt wat aanpassingen, je moet ontspullen, afstand doen van bepaalde zaken. Maar bovenal moet je een switch in je mindset maken. Hoe je dat moet doen? Dat vertellen we je in deze blog.


Het zou natuurlijk heel erg mooi zijn dat jij morgenochtend wakker wordt en zegt: ik ga alles anders doen. Maar de kans dat je binnenkort nieuwe kleren koopt, is waarschijnlijk groter dan dat dit gebeurd. Helaas, maar zeker ook heel menselijk. Waarom? Omdat we van oudsher verzamelaars zijn. We bewaren spullen voor later, omdat we het misschien weer nodig hebben. Of omdat we bang zijn voor schaarste. Maar in onze westerse maatschappij kunnen we toch wel zeggen dat er geen échte schaarste is. Er zijn mensen die weinig hebben of die het slecht hebben. Maar val jij daar onder als je eerlijk naar jezelf kijkt? Ik hoop het niet, mocht het wel zo zijn dan mag je ons altijd een bericht sturen. We delen graag.

Toen wij een jaar geleden met de backpack vertrokken, hadden we natuurlijk een groot deel van onze spullen al weggedaan. We hadden 5 dozen over aan spullen. En daar zaten vooral fotoboeken en andere spullen van betekenis in. En wat outdoor-spullen en een winterjas. De rest van onze spullen hadden we op onze rug. En dat was in één woord bevrijdend. Maar ook wij waren niet wakker geworden die dag met het idee: we doen alles gewoon weg.


Kom los van je spullen

Wat gebeurde er waarom we toch ruim 95% van onze spullen hebben weggedaan. Toen wij besloten om te gaan sparen voor een wereldreis groeide het verlangen om los te komen van waar we toen waren. Onze flat, onze vintage spulletjes, ons leven in Zwolle. We wilden ervaren hoe het was om daar helemaal los van te zijn. Niet aan de andere kant van de wereld zitten en weten dat je nog een flat hebt. Of na 2 jaar terugkomen en een opslag leeg moeten halen met spullen die je helemaal niet hebt gemist. Onze mind begon te shiften. Wat als we alles weg zouden doen wat we niet nodig hebben? Wat als we alleen spullen die van emotionele waarde zijn bewaren? Dan houd je dus heel weinig over. En dat is simpelweg bevrijdend. Geen ballast en geen spullen die geld, aandacht of tijd van je vragen. Dat is loskomen.


Ontspullen doe je zo

We deden het in stapjes en we maakten het leuk voor onszelf. Deze tips kun je ook gebruiken als je niet van plan bent om je hele hebben en houwen op te geven om te gaan backpacken. Maar wél als je meer wilt leven met minder. Wat kun je doen?

  1. Shift je mind van een bewaarmodus naar een overvloedmodus. Besef dat je genoeg hebt. Dat je precies genoeg kleding hebt, dat je precies genoeg boeken hebt en precies genoeg kookgerei hebt. En besef je ook als je ergens wel een te kort in hebt. Bijvoorbeeld onderbroeken. Als je onderbroeken vernieuwd moeten worden, ga je alleen voor onderbroeken naar de winkel. Je ziet een leuk shirt, maar je denkt in overvloed: ik heb genoeg shirts. Dus je wandelt langs al die prachtig leuke spullen die je aandacht vragen, maar jij weet: ik heb genoeg. En als ik een nieuw shirt nodig heb, weet ik waar ik moet zijn. Het klinkt kinderachtig. Maar besef je goed dat winkels willen dat je koopt en dus geven ze je brein alle prikkels die het nodig heeft om tot komen over te gaan. Het enige wat jij kan doen is je bewapenen met de juiste mindset: denk in overvloed.

  2. Bewaar geen spullen voor de zus van de buurvrouw van je ouders. Veel dingen die je bewaart op een zolder of in een schuur gebruik je amper. En vaak als je er eerlijk doorheen gaat vind je

  3. Breng spullen naar een goed doel of naar de kringloop. Kleding in een kledingbak voor het Leger des Heils, spullen die nog een tweede of derde leven kunnen hebben naar de kringloop of ga op zoek naar stichtingen die apparatuur opknappen voor mensen die minder geld te besteden hebben. En bewaar geen spullen voor de zus van de buurvrouw van je ouders. Komen ze het binnenkort ophalen? Dan kun je het nog even apart houden natuurlijk.

  4. Organiseer een rommelmarkt en plaats spullen op Marktplaats. Zo verdien je er een leuk zakcentje mee. Wij hebben dit potje een jaar lang bewaard en hebben uiteindelijk onze bus er mee kunnen inrichten.

  5. Werk in etappes. Ga niet gelijk alles weg doen, maar geef jezelf de tijd om te ontspullen. Begin met een keukenkastje, naar de gangkast en dan pas richting de zolder. Geef jezelf hierbij de tijd om alles van waarde te schatten.

  6. Doe weg waarvan je weet dat je het niet meer gaat doen/gebruiken/neerzetten/leeghalen of gaat repareren. Alles wat je straks in je handen krijgt doe je weg. Die frisbee die je nooit meer gebruikt, dat sportapparaat dat je nooit meer doet, die vaas die je nooit meer neerzet, die knutseldoos die je nooit meer leeg gaat halen of dat koffiezetapparaat dat je niet meer gaat maken.

  7. Is het stuk, vies of gebruikt en kun je het niet meer oplappen? Breng het dan naar een punt waar ze het kunnen recyclen. Geef het aan het einde van de dag toch nog een tweede leven door dit netjes te doen en dit alles in een grote kliko aan de kant van de weg te zetten.


Wat levert dit je nou op?

Ik wil hier nog een keer uitgebreid op in gaan, maar voor nu: wat lever het je op? Het leverde ons rust op. Niet alleen werd het huis steeds opgeruimder en leger. Het werd ook opgeruimder in ons hoofd. Wie wil leven met minder, zal het misschien ook wel meer als een sport gaan ervaren. Het geeft een kick dat je niet meer wordt verleid door winkelketens die jou tot kopen willen laten over gaan. En het maakt je bewust. Want als we écht iets nodig hebben, dan weten we dat allebei. We gaan dan gericht op zoek, komen de meest duurzame opties en hoeven niet voor de meest goedkope optie te gaan. Rock that leven in overvloed.

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven