• Rick Mulder

Leven met minder kleding: Project 333

We weten bijna allemaal inmiddels hoe slecht voor het milieu het is om een garderobe vol met spijkerbroeken te hebben. Daarom is het goed om daar zo nu en dan door heen te gaan. Misschien opzoek te gaan naar een kringloop in de buurt voor een ‘’nieuwe’’ broek. Of je geld uit te geven aan duurzaam geproduceerde kleding. Maar er is nog een manier om te leven met minder kleding of spullen, namelijk project 333.


Wat is project 333?


In 2010 startte de Amerikaanse Courtney Carver meet een persoonlijk experiment. Ze wilde minimalistisch leven en minder geld uitgeven aan kleding. Nadat ze de diagnose MS kreeg ging bij haar het roer om. Ze zag wat echt belangrijk was: haar gezondheid en de liefde. Zo startte ze Project 333 dat stond voor: 33 kledingstukken voor 3 maanden. Inmiddels leeft ze gelukkiger en heeft nog steeds een kleine kledingkast. Haar project is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Haar doel is om mensen te stimuleren gelukkiger te leven doormiddel van minder spullen.


Wat zijn de regels van project 333?


- Begin wanneer het jou uitkomt. Je kan op ieder moment beginnen. Vanaf de startdatum duurt het precies 3 maanden.

- Je kiest 33 items uit jouw huidige kledingkast. Dit is inclusief kleding, sieraden, schoenen, jassen en accessoires zoals petten en sjaals.

- Je trouwring of andere sieraden die jij dagelijks draagt doen niet mee met deze challenge.

- Uitzonderingen op de 33 items zijn: sportkleding, ondergoed, pyjama’s of werkkleding.

- Alle kleding die je overhebt stop je in een doos en bewaar je ergens tot dat de 3 maanden voorbij zijn.

- In deze periode koop jij geen nieuwe kleding. Behalve als dit echt nodig is.Tips:


- Kies kledingstukken die je bij elkaar kan matchen. Op deze manier kan jij 33 items afwisselend dragen zodat jij iedere dag weer een unieke outfit aan trekt.

- Heb je een feest of een bruiloft vraag dan een vriend of vriendin of jij wat van hem of haar kan lenen. Op deze manier hou je het leuk. Iets nieuws kopen is niet de bedoeling.

Zijn er ook andere manieren?


Natuurlijk kan jij op allerlei verschillende manieren toch duurzamer omgaan met kleding. Ga bijvoorbeeld eens langs bij de kringloop. Wanneer je iets nieuws nodig hebt is het soms alleen maar leuker om tussen al deze unieke items te kijken. Zo hoef jij ook niet bang te zijn dat er iemand anders met eenzelfde shirt of jurkje rondloopt.


The no buy challenge is een initiatief van de thegreengirls (Marieke & Sara). Met deze challenge proberen ze jou te stimuleren om een half jaar lang niks te kopen. Dit is om jou bewust te maken van een duurzamere keuze te maken in kleding. Niet zomaar overal kleding te kopen maar opzoek te gaan naar de merken die een greenlabel bezitten.


Leen je kleren uit. Dit klinkt misschien gek, maar als jij een flinke garderobe hebt hebben vast een aantal van jouw vriendinnen of vrienden het ook. Wissel eens kleren met elkaar uit. Vaak heb je zo veel kleren die je eigenlijk nooit aan hebt. Waarom zou je die laten ver stoffen in je kast?


Hoe wij duurzaam met kleding omgaan


Laura deed in 2017 mee aan project 333. Dit beviel haar zo goed dat ze achteraf bijna al haar kleding in de doos die ze had weggezet heeft verkocht of gewoon naar de kringloop heeft gebracht. In 2019 vertrokken wij op wereldreis. De maanden hiervoor hebben wij al onze spullen verkocht waaronder onze kleding. Rick heeft zijn meest bijzondere shirts en truien aan vrienden gegeven. Op deze manier blijft het toch gevoelsmatig in de buurt. In 2020 kwamen wij terug en hadden we enkel outdoorkleding. Toen mochten we van onszelf wat kleding kopen. Dit deden we in kringlopen in de buurt. Inmiddels komen we beide nog steeds niet aan de 33 kledingstukken. In ons busje kunnen wij nog steeds niet veel kleding meenemen. Maar het bevalt ons heerlijk. Want nu zijn al onze kleren zijn onze lievelingskleren.

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven