• Laura Louise Mulder

Leven in een camper: dit zijn de kosten

Let's talk about money. Leven in een camper is een stuk goedkoper dan wonen in een huis van steen en glas. Maar hoeveel geld geven wij nou per maand uit? Zeker wanneer je erover na denkt om te gaan wonen in een camper is het leuk om eens te kijken naar hoe anderen het doen. In deze blog een eerlijk verhaal over geld!


Je kunt wonen in een camper natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Wij werken met een duidelijk budget voor een aantal zaken. Denk aan eten, benzine en geld voor leuke dingetjes doen. Zeker wanneer je in een camper woont kan elke dag een beetje als een vakantiedag voelen en om onszelf te beschermen tegen elke dag een terrasje pakken, hebben we onszelf een budget gegeven. Daarnaast hebben wij allebei nog online werk, waardoor we niet van ons spaargeld hoeven te leven.


Wil je ook beginnen met online werken? Ik schreef eerder al een blog over leven als digital nomad.


Voertuig

Wij rijden in een omgebouwde Fiat Doblo Maxi. Dit is officieel geen camper, want je kunt er niet in staan en we hebben geen stromend water. Hierdoor vallen de kosten voor bijvoorbeeld de verzekering en de wegenbelasting iets hoger uit dan wanneer je een officiële camper reedt. Het voordeel is wel dat deze dieselauto vrij nieuw is en zuinig rijdt. Wat we misschien meer betalen voor de wegenbelasting, verdienen we 100% terug op het verbruik van diesel.


Ook houden we rekening met hoeveel kilometers we rijden. Door lekker rustig aan te doen, wat langer op één plek te staan en niet door te gaan jakkeren, kunnen we het met slechts 150 euro per maand het gemakkelijk redden.

 • Wegenbelasting: 89 euro

 • Autoverzekering: 90 euro

 • Brandstof: 150 euro per maandEten en drinken

Wij eten dan misschien wel geen vlees, we hebben wel een kleine auto. Dat maakt dat we, als we niet opletten, vaker naar de winkel gaan. Daarom doen wij nog steeds plichtsgetrouw één keer per week boodschappen. Vaak doen we dit in het weekend zodat we lekker kunnen genieten van kaasjes en een speciaal-biertje. Daarnaast zoeken we eigenlijk altijd een Lidl op of gaan naar de plaatselijke markt. Op deze manier redden wij het om voor 50 euro per week boodschappen te doen. Met een extra buffer van 50 euro.


Hiervoor hebben we ook een ouderwetse huishoudportemonnee. Ook al reis je door Europa, het kan nog steeds zo zijn dat een bank geld vraagt voor de transactie. Daarom pinnen wij één keer per maand een groot bedrag en dat stoppen we in de huishoudportemonnee. Ook een prettige manier om grip te houden op je uitgaves.


We kunnen ongeveer 4 weken doen met een volle gastank. De kosten zijn hier per land voor verschillend. Maar bedragen ongeveer tussen de 7 en de 15 euro. Je moet wel éénmalig 50 euro betalen voor een grote gastank. Deze ruil je dan leeg in bij een dealer voor een volle.


Per maand zetten we 50 euro weg voor kopjes koffie. Een kopje koffie staat voor ons ook gelijk aan internet. Omdat we allebei onderweg nog werken, is het belangrijk dat we zo nu en dan eens goed internet hebben. En stiekem zijn we ook gek op kopjes koffie met taartjes.


 • Boodschappengeld: 250 euro

 • Gas om te koken: 15 euro

 • Kopjes koffie: 50 euro
Abonnementen

We hebben een aantal abonnementen lopen. Zo lezen we het online journalistieke platform De Correspondent, omdat we het fijn vinden om op de hoogte te blijven van het nieuws in de wereld. Zeker in deze tijden. Qua telefoonkosten hebben we allebei een goedkoop abonnement bij Tele2. Je internetbundel kan mee op reis. Maar na 4 maanden is de kans groot dat je een bericht krijgt. Dan vragen ze om meer duidelijkheid waarom jij zolang in het buitenland bent. Als je een jaartje overwinterd in het buitenland is dat trouwens niet erg. Dan kun je bijvoorbeeld papieren van de verzekering, camper, camping of ander bewijsmateriaal opsturen.


Ook hebben we een abonnement op Kobo plus en de bibliotheek. Zodat we overal onderweg nieuwe boeken op onze e-reader kunnen zetten.


Abonnement op De Correspondent: 7 euro

Telefoonabonnementen: 40 euro in totaal

Abonnement e-books: 10 euro


Overige kosten leven in een camper

En dan hebben we nog wat overige zaken. Per maand zetten we geld weg voor campings. Hier kunnen we ons water bijvullen, douchen en internetten. Soms staan we een nachtje op een camping en soms een week. Het hangt erg af van de locatie en wat we aan werk hebben liggen. Het is prettig om vooraf wat geld ervoor apart te houden. Want wat we niet opmaken, sparen we ook weer op voor de volgende maand. Dit geldt ook voor het wassen van onze kleren. Dit kan soms op een camping en soms doen we het bij een wasserette.


Ook proberen we nog elke maand geld apart te zetten voor de nabije toekomst, denk aan spaargeld voor als er iets kapotgaat en familieweekendjes. Maar ook op de langere termijn, zo zijn we sinds kort begonnen met beleggen bij de ASN-bank.


 • Camping: 100 euro

 • Wasserette: 15 euro

 • Sparen en beleggen: 200 euro

 • Zorgverzekering: 207 euro

 • Onvoorziene uitgaven: 150 euro

 • Familieweekendjes: 50 euroDoen jullie dan nooit iets leuks?

Zoals je misschien ziet hebben we geen geld apart gezet om bijvoorbeeld eens uiteten te gaan of een pretpark te bezoeken. Op dit moment is er natuurlijk sowieso weinig te doen in heel Europa! Maar toen wij trouwden, in september 2019, hebben we mooie cadeautjes gekregen om te gaan doen. Dus we hebben nog steeds een mooi budget liggen waarmee we dingen doen die nu kunnen. Zoals soms een mooie overnachting of lekker uiteten.


Maar we hopen natuurlijk vooral dat er binnenkort weer een moment komt dat we lekker naar een pretpark kunnen!


Ons kersthuisje, een prachtige yurt in de Sierra Nevada


Onder aan de streep

Een snel rekensommetje vertelt ons dat wij dus gemiddeld zo’n 1400 euro uitgeven of apart zetten. Waarschijnlijk zou het allemaal nog goedkoper kunnen of juist duurder. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoe vaak je op een camping gaat staan, hoe vaak je boodschappen doet of juist uiteten gaat.


Heb jij nog een vraag over hoe wij iets financieels doen of waar we nog meer opletten? Je kan ons altijd een vraag sturen via Instagram. Sowieso leuk om onze avonturen daar te volgen!1.380 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven