• Rick Mulder

Kiezen voor een duurzame bank

Een bewust leven is het pad dat steeds meer mensen bewandelen. Zo kiezen steeds meer mensen ervoor om vleesloos door het leven te gaan. Ze gaan vegetarisch eten of zelfs veganistisch. Ze kijken naar het verbruik van hun energie in huis en nemen zonnepanelen op het dak. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om zo duurzaam en bewust mogelijk door het leven te gaan. Zo kan je kiezen voor een bank die investeert in alleen groene en duurzame projecten. Maar hoe kan je nu kiezen voor een duurzame bank?


Overstappen is natuurlijk de eerste stap die je moet nemen om voor duurzaamheid te kiezen. Dit kan je vaak heel gemakkelijk doen bij jouw huidige bank. Voor welke bank jij moet kiezen? Wij hebben voor jou drie duurzame banken op een rijtje gezet en daarbij waar deze banken zich op richten. Ook leggen wij uit wat het verschil is met andere banken en waarom jij graag wil kiezen voor een duurzame bank.Top 3: duurzame banken


1. ASN Bank

2. Triodos Bank

3. Bunq Bank


1. ASN Bank, met respect voor mens, dier en natuur


Op dit moment vind jij geen bewustere bank in Nederland. Deze bank investeert enkel en alleen in duurzame projecten. Deze bank is onderdeel van de Volksbank waar ook de SNS-bank onder valt. Bij de ASN-bank staan drie punten centraal: mensenrechten, Klimaat en biodiversiteit.


Wanneer jij wil beleggen in duurzame projecten is dit een ideale bank. Ze hebben enkel fondsen die zijn ingericht op duurzaamheid en bewustzijn. Zo haal je misschien niet het hoogste rendement, maar zet jij je wel in voor een betere wereld. Ook doet deze bank zelfonderzoek naar projecten voordat erin wordt geïnvesteerd. Op deze manier gaat jouw geld nooit zitten in onder andere olie, bio-industrie en mijnbouw.


2. Triodos Bank, voor een positieve invloed op de wereld


Wat gelijk opvalt is hun groen bankpas. Deze is zelfs biologisch afbreekbaar. Dit is natuurlijk een grappige bijkomstigheid dat hun standpunten kracht bijzet. Naast de keuze voor duurzame projecten is deze duurzame bank ook actief in de kunst en cultuursector. Zo heeft de Triodos bank deze opgenomen in hun belangrijkste pijlers. Deze pijlers zijn: Kunst en cultuur, energie en klimaat, zorg en welzijn.


De investeringen bij deze bank zitten onder andere in theaters en kunst. Daarnaast zetten ze zich in voor de duurzame bouw van bijvoorbeeld gebouwen waar zorg in wordt verleend. Ook is een groot voordeel dat jij als klant kan zien waar jouw geld heen gaat. Ze zijn super transparant naar hun (toekomstige) klanten.


3. Bunq Bank, of the free.


De naam hebben ze gekregen omdat dit een onlinebank is. Ze hebben geen kantoor maar online zijn ze een zeer goede bank. Alles werkt dan ook via een app. Ze investeren bijvoorbeeld niet in wapens, en doen zich voor als een bank voor iedereen. Helaas scoren ze geen 10 op de gendergelijkheidsindex.


Mocht jij op reis zijn of veel naar het buitenland zijn is de Bunq bank een ideale bank. Wij zelf zijn er tijdens onze reis lid van geweest omdat wij hierdoor geen banktransitie kosten betaalden over pintransacties. Daarnaast scoorde deze bank goed op de duurzaamheidsladder. Dit was reden voor ons om voor deze bank te kiezen.


Welke banken zijn duurzaam?


Natuurlijk kan je denken: ik wil zelfonderzoek doen naar een duurzame bank. Dat kan! Via de eerlijke geld wijzer kan jij zien waarin jouw geld wordt geïnvesteerd. Ook kan jij hier overzichtelijk banken vergelijken. Dit is ideaal wanneer jij bijvoorbeeld wil weten of jouw huidige bank voldoet aan jouw eigen normen en waarden.Wat is een duurzame bank?


Een duurzame bank is een bank die enkel en alleen investeert in duurzame projecten. Ze investeren ook bijvoorbeeld geld in kleine initiatieven en grote bedrijven. Deze bedrijven moeten voldoen aan bepaalde normen en criteria. Wat betaalrekening betreft doet zo’n bank eigenlijk niets anders dan een ‘’normale’’ bank. Enkel zorgen ze ervoor dat jouw normen en waarden ook terugkomen in hun doelen en projecten. Wat zijn de criteria waar onder andere opgelet wordt bij een duurzame bank?


- Klimaat

- Dierenwelzijn

- Bonussen

- Wapens

- Transparantie

- Arbeidsomstandigheden

- Mensenrechten

- Corruptie

- Visserij

- Natuur

- Voeding

- Wapens

- Belastingen

- Bosbouw

- Vastgoed

- Olie & Gas


Overstappen naar een duurzame bank?


Hoe kan je nu gemakkelijk kiezen voor een duurzame bank. Dit is zeker niet zo moeilijk. Tegenwoordig helpen banken jou zelfs online een overstap te regelen. Op deze manier ben je in een mum van tijd overgestapt naar een nieuwe duurzame bank.


Overstapservice


Maak je gebruik van een overstapservice dan regelt de bank alles voor jou. Je hoeft dan zelf alleen een nieuwe rekening aan te vragen, en dit heb je al in tien minuten geregeld. Daarnaast kost het je helemaal geen geld om je aan te sluiten bij een nieuwe bank.


Niet duurzame banken


Mocht jij je afvragen of jouw bank wel duurzaam is, dit zijn banken die niet bewust investeren en hierdoor niet hoog scoren op de duurzaamheidsladder:


- ING, investeert weinig in klimaatverandering, Mensenrechten staat niet hoog in hun agenda en er wordt geïnvesteerd in boskap over de hele wereld.


- ABN-AMRO, investeert weinig in klimaatverandering, Dierenwelzijn staat niet op hun agenda, en er wordt geïnvesteerd in grootschalige visserij.


- Van Lanschot, investeert weinig in klimaatverandering, dierenwelzijn staat niet op hun agenda, er wordt geïnvesteerd in boskap over de hele wereld en er wordt geïnvesteerd in grootschalige visserij.

Kies bewust, kies duurzaam


Waarom ben jij nog steeds aangesloten bij een bank die helemaal niets doet aan de dingen die voor jou belangrijk zijn? Kies voor een bank die bewust omgaat met jouw geld. Een duurzame bank die investeert in projecten die voor jou belangrijk zijn.


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven