• Rick Mulder

Hoe kan ik mijn CO2 gebruik compenseren?

Deze vraag stelden wij onszelf. Wij denken veel na over ons gebruik en verbruik van spullen en materialen. Zo hebben wij onze eigen drinkbekers, eten wij vegetarisch en bijna vegan. Ook kopen wij zelden nieuwe kleren en doen we wel zijn ze vaak tweedehands. Op deze manier proberen wij onze voetafdruk op deze wereld zo veel mogelijk te verkleinen. Nu willen wij nog verder gaan door ons dieselverbruik te compenseren.


CO2 Wat is dat precies?


Om deze vraag te beantwoorden moet jij eerst weten wat broekkasgassen zijn. Broeikasgassen komen voort uit de verbranding van olie, kolen en gas. Deze gassen noemen wij fossiele brandstoffen. Deze gassen worden uitgestoten door: fabrieken, energiecentrales en bijvoorbeeld door vervoer of gewoon om je huis te verwarmen. CO2 is de afkorting van koolstofdioxide. Eerder werd koolstofdioxide opgevangen door bomen. Maar door de groeiende populaties aan mensen op deze wereld en de massale boomkap blijft veel CO2 in de lucht hangen. Hierdoor wordt de aarde opgewarmd met alle gevolgen van dien. Er zijn mooie projecten die helpen de CO2 uitstoot te compenseren of zelfs tegen te gaan. Wij willen er een paar in het bijzonder uitlichten.


1. Coral Gardening, herstel de beschadigde koraalriffen

Koraal, het ziet er prachtig uit. Misschien heb jij weleens gedoken of ken je de prachtige plaatjes van een gekleurde onderwaterwereld. De koraalriffen op onze aarde worden met uitsterven bedreigd. Waarom is dit erg? Koraal zorgt voor voedsel en inkomen voor bijna 1 miljard mensen. Als de koralen uitsterven zal de biodiversiteit onder de zeedieren verder dalen. Hierdoor zal de visopbrengst minder worden en miljoenen mensen op zoek moeten naar een andere leefomgeving. Hoe kan jij helpen? Er bestaan veel verschillende projecten die koraalriffen willen herstellen. CoralGardening is een Nederlands project, zij richten zich op het maken van nieuwe riffen die vanaf moment één beschermd worden en visserij zal hier niet toegestaan zijn. Ook National Geographic schreef hier een mooi artikel over. Als reiziger kan jij je inzetten voor dit project, mocht je op zoek zijn naar een doel tijdens jouw wereldreis.2. Just Dig-it, koel de aarde af met je schep

De aarde wordt steeds kaler door de opwarming van de aarde. Vooral in Afrika zijn de hoeveelheid grote droge vlaktes toegenomen. Deze vlaktes zorgen er alleen maar voor dat de aarde verder opwarmt. Just Dig-it is een non-profit organisatie die ervoor zorgt dat deze grond groener wordt in landen als Afrika. Dit doen ze praktisch door te graven. Ze bundelen oude technieken met nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo creëren ze plekken waar het regenwater in blijft staan. Ze planten graszaadbanken waardoor de aarde groener wordt. Dit zorgt voor een groenere aarde, een koeler klimaat en helpt de boeren om hun oogst efficiënter te maken. Green Choice is een groene energiemaatschappij die investeert in deze projecten.

3. Plant nieuwe bomen en herstel de biodiversiteit

Er vallen steeds meer dieren weg. Vandaag de dag sterven er van elke miljoen jaarlijks honderd soorten uit. Sinds dat wij 60 miljoen jaar als mensen onze intrede deden op deze aarde sterven de dieren 1000x sneller uit dan ervoor. Dit komt door het systematisch uitmoorden, verjagen, bouwen van huizen en de kappen van regenwouden. Maar hier kan jij verandering in brengen. Plant bomen. Zorg ervoor dat de biodiversiteit terugkeert. Er zijn veel projecten wereldwijd die bomen planten en de natuur in zijn oude glorie herstellen. The Nature Conservancy wil in 2025 1 miljard bomen hebben geplant. Ze zijn al aardig onderweg want volgens de laatste cijfers hebben ze er al 81 miljoen geplant. One Tree Planted, werkt samen met grote bedrijven om het zo goedkoper te maken voor individuen om bomen te planten. Één euro is één boom! Treesforall is een Nederlandse organisatie, Hier kan jij bomen cadeau geven en jouw CO2 verbruik bekijken en vervolgens compenseren. Dichterbij huis en helder in hun aanpak.


CO2 gebruik compenseren: wat kan ik nog meer doen om het te compenseren of te verminderen?

Je kan heel veel doen om je CO2 gebruik te compenseren. De opties hierboven moet je niet zien als goede doelen maar als doelen die nodig zijn om onze aarde te behouden. Je kan ook letten op je plastic gebruik, dit doe je door bijvoorbeeld je groente op de markt te halen en bij bio-winkels te shoppen. Ook kan je erop letten of je producten eet met palmolie erin. Palmolie is de grootste oorzaak van de ontbossing wereldwijd. Ook het eten van producten die van over zee komen kan je proberen te vermijden of te verminderen. Denk bij deze producten aan: koffie, chocola, bananen en andere groenten.

61 weergaven0 opmerkingen