• Simply Nomads

Goede doelen steunen met een kleine portemonnee

December is vaak de periode van het jaar waarin de goede doelen om je aandacht vragen. En dat is natuurlijk helemaal oké, alleen kun je je geld maar één keer doneren toch? Gelukkig zijn er ook manieren om goede doelen te steunen zonder direct je portemonnee te trekken. In deze blog vertellen we jou daar graag meer over! Want steun is meer dan alleen geld overmaken.


1. Schrijf (digitale) brieven voor Amnesty International

Een actie waar ik al heel veel jaren aan mee doe is de schrijfactie in december van Amnesty International. In 1 minuut kun je een brief schrijven naar een overheid om verandering af te dwingen in levens van mensen die onterecht gevangen zitten. Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke mensenrechten heeft. Zodat iedereen in vrijheid kan leven. Een mooie kerstgedachten. Maar je kan heel het jaar door brieven schrijven voor Amnesty. Meld je hiervoor aan, dan krijg je deze direct in je mailbox. Vaak gaat het om een standaard e-mail die al voor je geschreven is. Je hoeft alleen nog op verzenden te klikken. Dat kost nog minder dan een minuut.


Ø Klik hier om te beginnen met digitale brieven te schrijven voor Amnesty International.


Write for Rights is de grootste briefschrijfactie van Nederland. Vaak rond de Dag van de Recht van de Mens wordt deze actie gehouden. Maar je kan het hele jaar door brieven sturen. Makkelijk en snel online.
2. Ruim je huis op

Door je woning op te ruimen kun je andere mensen helpen. Vaak hebben we nog spullen in huis liggen die we niet gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan winterjassen, slaapzakken, mutsen en sjaals, rugzakken, kinderkleding, maar ook telefoons of cartridges. Die laatste brengen nog geld op. Spullen om jezelf warm te houden worden vaak opgestuurd naar vluchtelingen door bijvoorbeeld Stichting Vluchteling. Maar ook dichter bij huis worden deze spullen gebruikt, denk aan het Leger Des Heils. Stichting Dierenlot vraagt bijvoorbeeld ook specifiek naar spullen. Denk bijvoorbeeld aan schoenen, kleding en oude kleding maar ook oude telefoons. Deze zijn vaak nog geld waard. Door je huis op te ruimen kun je direct een verschil maken.


Ø Meer weten over spullen inleveren voor het Leger des Heils

Ø Klik hier om te zien wat je voor Stichting Vluchteling kan doen

Ø Ik wil spullen inzamelen voor Stichting Dierenlot
3. Teken online petities

Het petitierecht is een recht waarmee je bepaalde punten onder de aandacht kan brengen van bijvoorbeeld politici en bestuurders. Door massaal een petitie te tekenen geef je samen een signaal af vanuit de maatschappij: wij pikken dit niet. Denk bijvoorbeeld aan een petitie voor Weg met bont uit Nederland of CO2-heffing voor de industrie. Zo kiezen Jumbo, AH en Aldi voortaan voor duurzame melk doordat 55.000 mensen deze petitie tekenden. Het werkt dus wel degelijk!


Ø Klik hier om de petitie te tekenen voor milieudefensie

Ø Petities voor een beter dierenwelzijn? Animal Rights zorgt hiervoor

Ø Amazone redden? Avaaz is een internationale burgerbeweging met 69 miljoen mensen

Ø Op petities.nl kun je nog veel meer petities ondertekenenGoede doelen steunen het hele jaar door

Er zijn ook dingen die je het hele jaar door kan doen als je mensen wil helpen. Denk bijvoorbeeld aan het doneren van bloed of plasma door je aan te melden bij de bloedbank. Dat doe je via Sanquin. Je kan je haar laten groeien en het doneren via de Haarstichting. Vroeger kon het alleen natuurlijke haarkleuren zijn, maar tegenwoordig mag geverfd haar of haar met highlights ook! Minimale lengte om te doneren is 30 centimeter. Je moet dus wel eventjes sparen.


In het bijzonder wil ik graag Nacht van een Vluchteling onder de aandacht brengen. Dit is een grote actie van Stichting Vluchteling waarbij vaak in de zomer op verschillende plekken duizenden mensen tegelijkertijd een hele nacht gaan wandelen. Je kan wandelingen doen van 10, 20 of 40 kilometer. Zelf heb ik een keer geld op gehaald door 40 kilometer in de nacht te wandelen. Het was een hele bijzondere en intense ervaring. Ik zou je zeker willen uitdagen om deze ook een keertje aan te gaan!


Je kan je aanmelden om te beginnen met collecte te lopen. Op deze manier zet je je direct in om het budget te vergroten van de stichting waarvoor je loopt. Kies een stichting die je aan het hart ligt. Op deze manier kan je de mensen die je vraagt voor een collecte beter vertellen waarom je loopt en waarom je graag een donatie wilt. Denk bijvoorbeeld aan het diabetes fonds, spierfonds of kankerstichting. Vaak worden er weken georganiseerd waarin er wordt gecollecteerd.


Tips

We geven je graag nog een paar tips, want juist kleine acties kunnen het verschil maken.


  • Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van stichtingen die je graag zou willen helpen. Zo krijg ik mailtjes van Amnesty International als we aandacht wordt gevraagd voor bepaalde actie waarvoor ik een digitale brief kan schrijven. Het kost mij 1 minuut werk en het kan echt een groot verschil maken. Ook van andere stichtingen krijg ik regelmatig de vraag mee te doen aan een petitie.

  • Ruim regelmatig je woning op. Er zijn zoveel goede doelen waar je jouw oude kleding naartoe kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan de bakken waar je jouw kleding kan stoppen. Maar ook het Leger des Heils, kerkgemeenschappen en andere lokale stichtingen zoals de kringloop. Jouw overvloed kan van belang zijn voor andere mensen. Je kan bijvoorbeeld standaard een doos voor de kringloop op zolder of in de schuur zetten. Steeds als je denkt: dit heb ik niet meer nodig zet je het in deze doos of krat. Vol? Dan kan je het inleveren.

  • Word vrijwilliger. Bij NLvoorelkaar vind je heel veel vrijwilligers werk. Maar ook toffe challenges waar je aan mee kunt doen en inzamelingsacties. Zo kan je bijvoorbeeld oude fietsen inleveren voor kinderen in Nederland die geen fiets kunnen kopen. Of vluchtelingen helpen de Nederlandse taal te leren. En wat te denken van eenzame ouderen ontmoeten om zo hun leven weer kleur te geven?

  • Deel acties online via je socialmedia-kanalen. Aandacht is voor goede doelen en stichtingen heel belangrijk. Je kan bepaalde acties of petities een extra boost geven door het delen op jouw kanalen. Op deze manier kan de actie als een olievlek groeien en meer mensen bereiken. Hoe meer mensen er worden bereikt hoe groter de kans is dat de actie of het goede doel slaagt. Steun de stichtingen die jij belangrijk vindt ook door ze te volgen op social media.

Doneer per actie

Als laatste wil ik je nog vertellen over hoe wij donaties doen. Maandelijks geld doneren is voor ons nu niet handig. Ons inkomen is wisselend en daardoor niet stabiel genoeg om te veel vaste lasten te hebben. Al het bovenstaande is gratis en als we ons kunnen inzetten dan doen we dat. Zo dragen we ons steentje bij aan een mooiere wereld voor mens en dier. En als het kan doneren we gericht ons geld. Zo vroeg Stichting Vluchteling laatst aandacht voor de vluchtelingen die vastzitten bij de grens in Polen. Dan kijken we naar onze bankrekening en doneren we wat we kunnen. Gericht doneren op momenten dat je portemonnee het toelaat.


Welke kleine stap ga jij vandaag nemen voor een goed doel?

305 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven