• Laura Louise Mulder

Duurzame voornemens: 12 ideeën waar je vandaag mee kan starten


Het nieuwe jaar is al even van start. En gelukkig is het elke dag een goed moment om te starten met goede voornemens! Wist je trouwens dat 90% van de mensen in maart de goede voornemens al aan de wilgen heeft gehangen? Om een goed voornemen vol te houden, is het goed om niet alleen anders te doén maar ook iemand anders te zijn. In deze blog duiken we in duurzame voornemens en dan in de breedste zin van het woord!


Duurzame voornemens zijn in onze ogen voornemens die goed zijn voor jou als mens. Goed voor je mind én body. Maar zeker ook goed voor het milieu en de planeet waarop we leven. Maar duurzaam staat ook voor de duur waarop zo’n goede voornemen mee gaat. Niet 3 maanden, maar het liefst je hele leven lang!


In de podcast van Kim Munnecom hoorde ik het volgende: “Goede voornemens sneuvelen in de eerste 3 maanden, omdat je anders doet maar niet anders bent.” Nu hoef je niet volledig van identiteit te veranderen. Maar kijk eens naar dit lijstje:

 1. Om duurzame goede voornemens vol te houden, moet ik iemand zijn met discipline.

 2. Ik moet iemand zijn die gelooft dat mijn acties verschil maken.

 3. Ik moet iemand zijn die zijn eigen regels naleeft.

 4. Ik moet iemand zijn die volhoudt ook al wordt het soms zwaar om vol te houden.

 5. Ik moet iemand zijn die kracht en plezier haalt uit mijn goede voornemens.

 6. Ik moet iemand zijn die altijd de draad weer oppakt als ik het even heb laten vallen.

Klinkt als een stabiele basis voor goede voornemens, toch?

Laura repareert onze kleren in de camper.

Duurzame voornemens

En laten we dan eens kijken naar wat goede en duurzame voornemens zijn. Om je op weg te helpen hebben we een lijst met goede voornemens die goed zijn voor jou, maar dus ook voor de wereld waarin we leven! Bijvoorbeeld:

 • Dit jaar pak ik vaker de fiets naar mijn werk of naar de supermarkt in plaats van de auto, alleen omdat ik geen zin heb. Afstand is geen issue.

 • Dit jaar eet ik 3 dagen (of meer) vegetarisch, om de vleesindustrie te ontzien.

 • Dit jaar wandel ik dagelijks 10.000 stappen voor een gezonder lichaam.

 • Dit jaar koop ik geen fast fashion in kledingzaken, zoals de Primark, Action en de H&M. Nog beter: dit jaar koop ik helemaal geen nieuwe kleren.

 • Dit jaar maak ik de kleren of spullen die kapotgaan, door ze naar een repair café te brengen of naar een kledingmaker.

 • Dit jaar neem ik mijn eigen boodschappentassen mee naar de supermarkt of een andere winkel, zodat er geen extra plastic wordt gebruikt.

 • Dit jaar eet ik mijn zelfgemaakte lunch, zodat ik geen lunch hoef te kopen waar vaak extra afval bij komt kijken.

 • Dit jaar drink ik koffie uit mijn eigen koffiebeker en niet uit een wegwerpbeker.

 • Dit jaar koop ik mijn groenten en fruit zo lokaal en seizoensgebonden mogelijk en houd ik rekening met de afstand die het heeft af moeten leggen voordat het in de winkel ligt.

 • Dit jaar kijk ik eens vaker in de kringloopwinkel wanneer ik iets nodig heb in plaats van dat ik het direct nieuw koop.

 • Dit jaar bestel ik zo min mogelijk online, maar kijk ik eerst in een lokale winkel.

 • Dit jaar let ik goed op het scheiden van mijn afval. Als ik afval op straat zie liggen, pak ik het op en gooi ik het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Of nog beter: ik neem het mee en gooi het in de juiste container.Laten we elkaar inspireren!

Er is op duurzaam vlak nog zoveel te winnen in deze wereld. We hopen dat we je kunnen inspireren om 1 of 2 duurzame voornemens op te pakken. Meer mag natuurlijk ook, maar als we allemaal een beetje doen, zal de impact al zo groot zijn. Heb jij een mooi duurzaam voornemen voor dit jaar en staat ‘ie niet in het rijtje? Deel jouw voornemen dan via Instagram of hieronder de blog. Zo inspireren we elkaar!

50 weergaven0 opmerkingen