• Laura Louise Mulder

Duurzame producten voor in je camper (of gewoon voor thuis)

Bijgewerkt op: 19 nov. 2020

Leven in een camper betekent dat je nu eenmaal minder ruimte hebt voor spullen. Maar ook als je simpelweg wilt minimaliseren in je huis is het fijn om meer te kunnen met minder spullen. Eén product, meerdere doeleindes. Maar door daarnaast te kiezen voor duurzame producten ben je ook nog eens lekker bezig voor het milieu. Zeker wanneer je in een camper woont, komt veel van je afvalwater in de natuur terecht. c

Voordat wij in een camper gingen wonen, waren we op wereldreis met de backpack. Leven uit een backpack betekent dat je nog veel meer concessies moet doen op wat je meeneemt. Achteraf gezien een goede oefening voor leven in een camper.

Duurzame producten op een rijtje:


1. Appelazijn

Azijn wordt meer gebruikt in de keuken en daarbuiten. Ga voor een goede fles appelazijn. Biologische en onbewerkte appelazijn is het beste voor je huid, maar ook voor de natuur.

Gebruik of eventuele oplossingen:

 • Gebruik het als haarspoeling. Doe het verdund met warm water over je haar en hoofdhuid nadat je je haar met een shampoobar hebt gewassen (zie punt 3). Het is ook goed tegen roos.

 • In de keuken. Bijvoorbeeld in je tomatensaus, om een dressing te maken of voor in de soep.

 • Als afwasmiddel of schoonmaakmiddel. Net zoals alle natuurlijke azijnen, kun je appelazijn ook als schoonmaakmiddel of afwasmiddel gebruiken. Wij gebruiken hiervoor ook een speciale zeepbar, maar je kan aan je waswater ook een scheutje azijn toevoegen voor het beste resultaat.

 • Gebeten door een wesp, bij of mug? Dep er azijn op.2. Maizena

Dit product wordt al jaren gebruikt in keuken. Maar er is meer wat je met maiszetmeel kunt doen. Het is 100% natuurlijk en je kunt het door heel Europa en daarbuiten vinden.


 • Maizena is een bindmiddel. Perfect wanneer je soep of saus wat dikker mag. Maak hiervoor eerst een papje en doe het er dan bij, anders krijg je klontjes.

 • Op zondag eten wij zelfgemaakte scones van havermout met daarbij zelfgeklopte slagroom. Een theelepel Maizena wanneer het bijna klaar is, is een goede stabilisator. En maakt je ontbijt nóg lekkerder.

 • Maizena is perfect wanneer je een vetvlek ergens op hebt. Leg het op de vlek en laat het 15 tot 20 minuten intrekken.

 • Maizena als droogshampoo. Hier ben je blij mee als je in een bus woont, of wanneer je minder vaak je haar wilt wassen. Het is volledig natuurlijk. Gebruik het net zoals gewone droogshampoo. Heb je donker haar? Mix dan een beetje cacao door je Maizena.


3. Zeepbar

Wij zijn fan van de zeepjes van Werfzeep. Deze biologische zepen worden ambachtelijk gemaakt. Zonder synthetische toevoegingen, palmoliën en dierlijke vetten. Wij hebben twee zeepjes van Werfzeep. Namelijk:


 1. Kruidenshampoo. Die heerlijk ruikt naar ceder, ylang ylang, palmrosa en ravensara. Hij is goed voor je hoofdhuid. Maar we gebruiken deze zeepbar natuurlijk ook voor ons lijf. Haren wassen doen we namelijk niet dagelijks.

 2. Schoonmaakzeep. Ook van Werfzeepje. Deze zeepbar is perfect voor al je huishoudelijke klusjes. Bijvoorbeeld voor het afwaswater, maar ook om je camper of je huis schoon te maken. Hij is zacht voor je handen en goed voor het milieu. En stiekem ben ik, Laura, een beetje verliefd op de heerlijke geur van citroen en citronella.

Ps. Wij gebruiken deze speciale zakjes voor het goed houden van je zeepbar. Wat je namelijk wilt is dat je zeepbar niet te lang vochtig blijft. Wij doen gemiddeld een half jaar met onze zepen.


4. Wasnoten

Eén van de duurzame producten die nieuw voor ons is, is de wasnoot. We zochten een oplossing en die vonden we gelukkig. Je handwas doen in een camper is een kleine uitdaging. Veel wasproducten zijn niet goed voor het milieu. Zelfs Neutral niet. Dat hebben we wel mee om onze gewone was bij een wasserette te doen. Maar we doen er ook altijd een zakje wasnoten bij. Wasnoten zijn de schillen van een noot die groeit aan bomen in India. Het is een restproduct dat we goed kunnen gebruiken om onze was te wassen. Nee, er komt geen “schone” geur aan je kleding. Maar het zorgt er wel voor dat je was zachter uit de machine komt. Daarnaast is het huidvriendelijk en 100% plantaardig. Je kan de noten 3 keer gebruiken en daarna kun je ze zo in de natuur achterlaten als een mini hoopje compost.


 • Zo gebruiken wij wasnoten voor de handwas. We doen de noten met schoonwater in een weckpot en doen we warmwater op. Dan gaan we de fles schudden, zo maken we waswater. Daarna doen we dit water bij de was. Ook doen we er altijd een beetje van de schoonmaakzeepbar bij (zie punt 3). Voor de geur en voor de extra schone boost. Je kan wasnoten nu ook gewoon in de supermarkt kopen van Seepje.

5. Kokosolie

Wij gebruiken kokosolie niet om te koken, want daar lees je niet al te gezonde verhalen over. Maar kokosolie moet zeker in je camperkastjes staan. Want:

- Je kan je huid ermee invetten.

- Het beschermt je haar tegen de invloeden van de zee.

- Het helpt tegen muggenbeten en jeuk.

- Je kan er andere producten van maken, zoals deodorant


6. Havermout

Kijk, havermout van zichzelf is niet lekker. Maar als je je bedenkt wat je er allemaal mee kan maken? Dan hoort het echt thuis in een duurzaam (camper)leventje. Wij eten elke ochtend havermout. De makkelijkste manier. Havermout met rozijnen, chiazaad, lijnzaad en pitten in een bakje, heet water erop en wachten maar. In de weekenden pakken we uit met havermout. Het is goedkoop, het is overal ter wereld te krijgen. Het is lang houdbaar en supergezond. Tegenwoordig vind je ook steeds vaker biologische havermout in de supermarkt.

 • Havermoutscones met zelfgeklopte slagroom

 • Havermoutpannenkoeken

 • Bananencake

 • Pizzabodem mee maken

Delen van duurzame oplossingen of tips

Een simpel leven creëer je – in onze ogen – ook door het versimpelen van de producten die je gebruikt. Eén product met meerdere doelen, daar houden wij van. Heb jij nou nog een supertip? Die hier niet tussen staat. Maar wel tussen hoort?

We horen graag jouw tips!

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven