• Rick Mulder

Dit wist jij nog niet over een duurzame jaarwisseling

Een duurzaam oud en nieuw; is dat überhaupt mogelijk? Al die vuurpijlen de lucht in, zorgen toch voor een flinke C02-uitstoot. Dit is zeker waar, maar er zijn ook een hoop dingen die jij wel kan doen om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling duurzamer wordt dan het jaar ervoor. Wij willen je daarom helpen met hoe jouw uiteinde toch zo min mogelijk impact kan hebben op het milieu.


Vaak tel je het jaar af met vrienden of familieleden. Dit gaat natuurlijk samen met lekker wat olliebollen en misschien wel slagroomrolletjes. Om klokslag twaalf uur wordt er geproost met champagne. Maar wist je dat oliebollen en jouw champagne vaak niet zo goed zijn voor dier en milieu? Laten we eens verder kijken.Vegan champagne


Vegan champagne? Maar champagne is toch altijd vegan? Niets is minder waar. Champagne wordt van druiven gemaakt. Maar doordat de drank wordt geklaard en gefilterd zijn ze vaak niet meer vegan. Dit komt omdat er in dit proces dierlijke producten als gelatine, eiwit of melk wordt gebruikt. Omdat deze ingrediënten enkel in de productie worden gebruikt en niet in het receptenlijstje zijn meegenomen, is het niet terug te vinden op het etiket. Nu hebben ze bij Living The Green Life uitgezocht welke 5 merken vegan champagne hebben en hiermee goed zijn voor dier en welzijn.Vegan oliebollen en appelflappen


Producten die vegan zijn, hebben vaak een minder grote ecologische voetafdruk dan producten waar eieren, melk of andere dierlijke producten zitten. Zo zitten zelfs in eigen gemaakte oliebollen vaak ingrediënten als: boter, eieren en melk. Deze producten kan je op een simpele manier vervangen. Door te kiezen voor een vegan variant van de oliebol kies jij automatisch voor een beter wereld. Kies bijvoorbeeld voor amandelmelk in plaats van koeienmelk. In de Allerhande van de Albert Heijn staat een heerlijk recept voor vegan oliebollen.


Appelflappen kunnen ook zeker niet ontbreken op de grote schaal met nieuwjaarshapjes. Helaas bevatten zelfgemaakt appelflappen vaak ei. Dit is gemakkelijk te vervangen door vegan producten. Bij de Albert Heijn hebben ze ook een recept voor vegan appelflappen. Allemaal voor een diervriendelijk uiteinde.Dit jaar geen vuurwerk


Je mag dit jaar geen pijlen de lucht in schieten. Dit jaar iets afsteken kan je een boete opleveren. Toch willen wij jou helpen duurzaam om te gaan met vuurwerk, al is het maar voor de volgende jaarwisseling. Wat kan jij eraan doen om volgend jaar minder uitstoot te produceren?


  • Zorg dat je met de buren gezamenlijk vuurwerk inkoopt. Maak een pot en hou een grote vuurwerkshow in de straat. Zo draagt iedereen een steentje bij en heb je ook nog eens een gezellig buurt feest.

  • Zorg dat je samen het vuurwerk weer opruimt in de straat zodat je voetafdruk kleiner wordt.

  • Ook is het goed om geen illegaal vuurwerk aan te schaffen. Dit vuurwerk is niet CE gekeurd. Zo voldoet het niet aan de milieu- en veiligheidsvoorwaarden.

  • Geen vuurwerk afsteken is natuurlijk het aller beste voor het milieu. Dus wil je kiezen voor de minste uitstoot geniet je van bijvoorbeeld een grote vuurwerkshow.


Voor hoeveel uitstoot zorgt vuurwerk?


In Nederland wordt zo’n 14.000 ton aan vuurwerk ieder jaar geïmporteerd. In vuurwerk zit buskruit en bij jouw potten, fonteinen, vuurpijlen en rotjes bestaat gemiddeld zo’n 50% uit buskruit. De rest bestaat uit andere explosieven. Bij professioneel vuurwerk is dit rond de 90% aan buskruit.


Laten we ervan uit gaan dat het 50% aan buskruit is dan wordt er ongeveer 7 miljoen kilo aan buskruit verbrand. Dit zorgt voor een uitstoot aan C02 van zo’n 3,5 miljoen kilo. We maken even de vergelijking met de kolencentrale in Eemshaven. Jaarlijks leverde deze een uitstoot van 7,5 miljard kilo. Op één dag is dit rond de 20 miljoen kilo C02-uitstoot. Dus dat zijn 6 jaarwisselingen achter elkaar.


Jij kan het verschil maken dit nieuwe jaar


Iedereen wil het liefst oud en nieuw vieren en met deze tips kan jij dat duurzaam doen. Dus of je nu lekker appelflappen, oliebollen of proost met champagne. Ga dit jaar bewust het nieuwe jaar in.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven