• Simply Nomads

Dit is waarom wij reizen zonder plan

“Nou, en wat zijn de plannen verder?” Of: “En waar gaan jullie hierna naartoe?” En ook: “Maar jullie zijn vast wel naar [zet hier een willekeurige grote stad of bezichting neer] geweest, toch?” Wij reizen zonder plan. We hebben van tevoren niet bedacht waar we allemaal naartoe willen en we hebben al helemaal geen to do list gemaakt. Want voor iedereen die afgelopen jaar het nieuws niet heeft gekeken: je kan vrij weinig plannen op dit moment. Ook als het om reizen gaat. En daar zijn we 100% content mee. In deze blog vertellen we je waarom.

Het is eventjes wat stiller hier geweest op onze blog. Maar hier zijn we dan met een kleine update. Ondertussen zijn we in Portugal neergestreken. Voordat we Spanje een beetje zijn uitgedreven. Ongeveer vanaf half januari is het begonnen met regen in Spanje. En nu is het voor ons het eerste jaar overwinteren in het zuiden, dus we vinden alles al lang prima. Maar als we de bewoners moeten geloven is het een koude en natte winter. Ook in het zuiden van Europa. Ze maken ons de pis ondertussen niet meer lauw natuurlijk, want wij zijn allang blij dat we überhaupt onderweg kunnen zijn. Maar als het weken regent dan blijf je niet op één plek hangen.Ook toen wij nog met de backpack onderweg waren, hadden we geen plan. We lieten ons leiden door de mensen die we spraken. Kenden iemand nog wel iemand waar we naartoe konden gaan, dan deden we dat. Maar we legden onze route niet in grote lijnen vast. Ook nu weten we nog niet hoe lang we wegblijven.


Reden nummer 1: go with the flow

Wij zijn groot fan van go with the flow. Niet alleen omdat de mooiste ontmoetingen, interessantste plekjes en bijzonderste herinneringen je vaak overkomen wanneer je het verwacht, het is ook nog eens een stuk meer ontspannen. Barcelona hebben we over geslagen, want we kwamen er niet langs. Valencia kwamen we wel langs, dus dat was leuk. Malaga zijn we niet heen geweest, want dat was een gedoe met de auto. We zijn wel op héél veel andere mooie plekken geweest waarvan we over een aantal jaren de plaatsnamen waarschijnlijk niet meer weten. Maar wel dat we daar met dat leuke Franse stel in de bus hebben gegeten en allemaal wat hadden gemaakt. Of die prachtige plek waar we Sam ontmoette met zijn mega leuke hond Bernie. Of die prachtige autorit van de bergen terug naar de warmte van de woestijn. Dat we met onze voeten in de sneeuw stonden op Eerste Kerstdag. En die fijne yurt waar we sliepen.Reden nummer 2: geen last van FOMO

Fear of missing out. Dat kun je dus ook op reis hebben. Heel Spanje doorgereden, maar niet de hoofdstad gezien? Vroeger vond ik het tof als ik kon zeggen waar ik allemaal was geweest. Istanbul, Berlijn, London. Nu denk ik: ik heb 6 maanden in een bus in Spanje gewoond. Ook te gek! Fear of missing out op reis betekent sneller kans op stress. Stress omdat je een parkeerplaats moet vinden of een camping, dat je kaartjes moet kopen en een deel met het openbaar vervoer moet reizen. Dat je foto’s moet maken, winkels gaat bekijken en souvenirs moet kopen. Het is allemaal niet verkeerd, maar de kans op stress en paniek is groter wanneer je jouw zelfopgelegde vakantieplanning moet volgen. Zonder planning ontstaat er meer ruimte.


Reden 3: geniet van het onbekende

Door van de ongebaande paden af te wijken, kun je volop genieten van het onbekende. Zo is de natuur in Spanje prachtig. Soms stonden we dagen alleen met onze camper aan een groot uitgestrekt meer. Of midden in een prachtig bos. Terwijl als je met de camper de kustlijn volgt, dan heb je overal andere campers. Wat ook hartstikke gezellig was, natuurlijk. Maar juist die ongebaande paden geven ons het gevoel van reizen, nieuwe plekken ontdekken en verhalen verzamelen. Ook al heeft nog niemand gehoord van deze plekken.


Het mooiste vinden wij nog wel dat alles openligt voor kansen. Hebben jullie dan al plannen? Nope. Kunnen jullie dan of dan? Absoluut! Willen jullie mee doen met? Jazeker! We hebben al zoveel mooie herinneringen gemaakt doordat we geen planning hadden. Wilden we ergens langer blijven of wilden we juist weer even wat langer doorrijden. Wie zijn of haar hele reis vastlegt, voelt minder ruimte voor spontane ontmoetingen of uitjes.
En wat doen jullie nu dan?

We zijn voor een maand neergestreken in Casas da Encosta. Een prachtig huisje in de regio Castello Branco. En nee, niet omdat het regent. Kijk, veel regen is vervelend. En als je spullen nat zijn dan is het in een kleine camper een uitdaging om alles weer droog te krijgen. Maar als je alleen maar naar de zon reist, dan ben je een mooi-weer-reiziger. En wordt het meer een heel lange vakantie. Reizen mag soms vervelend zijn. Het mag soms irritant zijn dat je schoenen nog steeds nat zijn en dat je pas om 11:00 je dag kan beginnen omdat het pijpenstelen regent. Of dat de temperatuur buiten nog steeds onder nul is. Maar is dat ook niet juist avontuur?


We zitten in een huis omdat we allebei druk zijn met onze bedrijven. Ik Wil Hiken en Studio Pilea zijn onze ondernemingen die lekker aan het groeien zijn. Het is, naast mijn andere werk als tekstschrijver, fijn om ergens aan te bouwen. En daarvoor is sterk en fijn wifi wel belangrijk. Dat vinden we nu de komende vier weken in het huisje in Portugal. En oké, die warme douche waar je geen muntje in hoeft te gooien, is óók genieten hoor!


Ben je nou nieuwsgierig wat we allemaal doen in dat mooie huisje? Je kan ons volgen op Instagram!


77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven