• Rick Mulder

Digital Nomad Stappenplan: #2 Dit hadden wij gespaard voordat we gingen reizen

Bijgewerkt op: 10 feb.

Wij zijn Rick & Laura en in drie jaar tijd spaarden wij genoeg geld bij elkaar om op wereldreis te kunnen. Ben je benieuwd hoeveel dat was en hoe wij dit hebben gedaan? Bekijk dan deze blog


Onze drang om op reis te gaan is begonnen in 2016 toen wij op reis gingen naar Nepal. Hier ontmoette wij Kay een reiziger die ieder jaar minimaal 4 weken alleen op reis ging naar een ver land. Dit klonk als een droom, maar toch vonden wij 4 weken te kort. Na Nepal hebben we daarom besloten om geld te gaan sparen voor onze wereldreis. Dit begon heel rustig aan met maar 200 euro per maand tot we in het laatste jaar een flinke eindsprint wisten in te zetten.Wat spaarden wij in drie jaar tijd?


De meeste vragen die wij krijgen zijn toch wel geld vragen. Omdat geld toch best een taboe is om over te praten delen wij hier niet vaak wat over. Maar in deze blog geven wij je een volledig inkijkje in onze geldzaken. Dus hier komt die:


In totaal hadden we in drie jaar tijd zo’n: €28.000,- gespaard. In het laatste jaar hebben wij samen ongeveer €19.000,- gespaard. Dus in de twee jaar ervoor hebben we ongeveer €9.000,- gespaard.


Hoe spaarden wij voor onze reis?


Rick werkte destijds nog als regiomanager bij een uitvaartonderneming. Doordat hij hier al lang werkte had hij een goed salaris wat flink hielp bij onze spaardoelen. Laura was beginnend ondernemer, maar had al binnen korte tijd grote opdrachtgevers en hierdoor kon ook zij goed sparen. Daarnaast spaarden wij veel geld door onze hand op de knip te houden. In deze blog vind je een aantal tips om slim met je geld om te gaan wanneer je wil sparen.


Dit hadden wij nodig voor onze reis:


Wij hadden berekening gemaakt voordat we op reis gingen hoeveel we nodig zouden hebben. Wij kwamen uit op een bedrag van €12.000,- per persoon voor 18 maanden reizen. Zo konden we met ons bedrag dus bijna 21 maanden wegblijven met z’n tweeën. Dit waren de kostenposten van hoogste naar laagste:


Reizen

Wij reisden veel via het openbaar vervoer (trein, bus, taxi’s). Dit betekende dat wij in Europa mee geld uit hebben gegeven om in Istanbul te komen, dan dat we hadden gedaan wanneer we met het vliegtuig waren gegaan. Maar het gaat niet om de bestemming maar om de reis er naartoe.


Verblijf

Binnen Europa waren de kosten voor een overnachting een stuk hoger dan de kosten in India. Af en toe sliepen we in slaapruimtes in hostels, maar als koppel wil je af en toe wat privacy en daar betaal je iets meer voor. Ook maakten we veel gebruik van Couchsurfing waarbij we bij locals thuis overnachten. Dit kostte geen geld.


Eten

Aan eten ben je vooral in Europa nog veel geld kwijt, maar in India en Turkije kostte dit dagelijks bijna niks. Vooral wanneer je bij locals slaapt willen ze je maar al te graag van hun traditionele keuken laten proeven.


Uitjes

Tijdens de reis hielden wij enorm van natuurgebieden. In veel gevallen betaalde je hier geen geld voor. Dus de keren dat we voor uitjes hebben betaald is op één hand te tellen. Maar dit kan bij iedereen anders zijn.


We hadden met ons spaarbedrag dus niet meer dan twee jaar weg kunnen blijven. We zouden dan ook gaan werken in Nieuw-Zeeland of Australië om weer wat extra bij te verdienen.Niet zo lang wachten? Tips voor een hand op de knip


Logisch als jij dit gelezen hebt dat je niet drie jaar lang wil sparen om op reis te kunnen. Daarom ga jij nu als een gek sparen, maar om toch nog comfortabel te blijven leven hebben wij hiervoor wat tips op een rij gezet:


- Koop groentes op de markt

Ga jij nog niet naar de markt? Dan is het tijd dat je dit gaat doen. De markt is in sommige gevallen zo’n 40% goedkoper dan de supermarkten. Vooral de groentes vind je op de markt voor een duppie. Een extra tip daarbij is om zo min mogelijk vlees te eten. Want vlees is duur.


- Neem zelf eten mee bij een dagje uit

Het klinkt misschien wat suf, maar wij hebben enorm bespaard met onze thermosfles en broodtrommel. Zo haalden wij lekkere broodjes in het laatste jaar die we meenemen tijdens een dagje uit. Met een thermosfles gevuld met koffie lieten wisten wij veel geld te besparen.


- Haal een museumjaarkaart

Dit is echt een gouden tip om toch leuke dingen te doen. Je wil niet een heel jaar niks doen en nergens heen kunnen. De museumjaarkaart was voor ons echt de uitkomst. Zo hebben we allerlei leuke museums bezocht in het laatste jaar in Nederland. Zo’n jaarkaart kost €64.90,-.


- Budget limiet voor een avondje uit

Wil je toch een keer met vrienden wat gaan drinken, vraag eerst of het bij iemand thuis kan. Een drankje uit de supermarkt is stukken goedkoper dan in de kroeg. Ga je toch naar de kroeg spreek een bedrag met jezelf af. Bijvoorbeeld €10,- voor een avondje, dit zijn ongeveer 4 biertjes.


Meer weten over het leven als digital nomad


Ben je benieuwd naar onze avonturen en wil je meer weten over ons leven als digital nomad? Wij schrijven wekelijks een blog met een stappenplan. Dit was aflevering twee en ben je benieuwd naar de eerste blog in de reeks? Klik dan hier: #1 Dit moet je plannen voor je op reis gaat. Volg ons ook via @simply-nomads.

121 weergaven0 opmerkingen