• Rick Mulder

Digital nomad stappenplan: #1 Dit moet je plannen voor je op reis gaat

Bijgewerkt op: 10 feb.

Jij wil digital nomad worden en locatie onafhankelijk werken? Voor jij op reis gaat moet je in iedere geval een aantal dingen plannen. Je leest het in deze blog die onderdeel is van het digital nomad stappenplan.


Wij zijn Laura en Rick en reizen sinds november 2019 rond de wereld. Van reizen met de backpack tot rondtrekken in de camper. Tot de dag van vandaag kunnen wij dit allemaal doen doordat wij geld verdienen onderweg. Maar toen wij onze reis net startte was dit allemaal nog niet zo vanzelfsprekend. Zo hebben wij toch een aantal dingen moeten plannen voordat wij op pad gingen. Want hoe zit het met het inschrijven van je bedrijf? Kan je jezelf uitschrijven uit Nederland? Wat als ik ineens internet nodig heb om iets te versturen? In deze eerste blog lees je wat je moet plannen als digital nomad.De eerste voorbereidingen als digital nomad;


Wat moet je nu eigenlijk regelen voordat je op reis gaat? Wij geven je de hand-outs die nodig zijn voor een succesvolle locatie onafhankelijke business.


Waar schrijf ik mij in tijdens het reizen?


In Nederland was het allemaal een beetje krom geregeld toen wij op reis gingen in 2019. Zo moesten wij ons inschrijven op een adres van bekenden terwijl we daar niet woonden. Onze bedrijven stonde hier dus ingeschreven, evenals wijzelf. Officieel mag dit niet, maar de belastingdienst heeft gelukkig betere dingen te doen. Dit ook waarschijnlijk omdat wij gewoon onze belasting, onze zorgverzekering, en heffingen als vuil-waterschap gewoon betaalden. Maar gelukkig is er sinds januari 2022 een oplossing voor dit probleem.


Een briefadres is namelijk in het leven geroepen. Dit is ook een adres van bekenden, maar je geeft nu aan dat je hier niet woont en hier enkel ingeschreven staat voor belangrijke post. Dit hebben ze in het leven geroepen door de woningnood op dit moment. Maar how cares? Want als digital nomad is dit ideaal! Dus wat je alleen nog hoeft te plannen als digital nomad is een adres waar jij ingeschreven kan blijven staan.Inschrijven van je bedrijf


Heb jij op dit moment nog een vaste woon en verblijfplaats, binnenkort zal dit anders zijn. Nu je weet waar jij je kan inschrijven is het tijd voor je volgende stap. Je gaat je bedrijf inschrijven bij de KVK, dit is de kamer van koophandel. Dit kan heel makkelijk door op de link te klikken en de stappen te volgen. De kosten hiervoor bedragen zo’n € 50,-.


Laura had haar bedrijf al een jaar draaiende voordat wij op pad gingen. In een andere blog vertellen we je de voordelen van het al hebben van een onderneming voordat je op reis gaat. Ook vertellen we je meer over het vinden van klanten voor je onderneming in een andere blog tijdens deze reeks. Stay tuned..


Goede materialen voor je werk


Als digital nomad wil je eigenlijk niet heel veel meer nodig hebben dan een laptop en een telefoon. Wij kunnen hiermee de hele wereld aan, al is het fijn om af en toe een goed studieboek erbij te hebben. Ook is het slim om een wereldstekker mee te nemen en misschien een harde schijf.


Een laptop is dus het onderdeel wat jij het meest nodig zal hebben. Een Apple Macbook Air is door digital nomads zelf verkozen als de beste laptop. Zo is hij licht en gaat de batterij meer dan 18 uur achter elkaar mee. De ideale laptop voor wanneer jij gaat werken en reizen.Internet tijdens je reis


Nu heb je op veel plekken de mogelijkheid om een toeristen simkaart te kopen. Van India tot Italië. Overal hebben wij kunnen werken zonder al te veel problemen. Maar er zijn ook momenten geweest dat er even snel iets geüpload moest worden en dat we buiten Europa waren. Dan konden we op deze momenten gelukkig gebruik maken van een Keepgo abonnement. Schrik niet van de prijzen, want deze zijn behoorlijk prijzig. Wij maakten er dan ook alleen gebruik van in noodgevallen.


Nu hoor ik je denken, maar binnen Europa kan ik toch gewoon vrijblijvend internetten? Helaas werkt het niet helemaal zo. Je onbeperkte bundel werkt in het buitenland maar tot een bepaald aantal GB. Zo kunnen wij binnen Europa gebruik maken van max 16 GB, terwijl we in Nederland gewoon onbeperkt internet hebben. Ook kregen wij na 4 maanden gebruik in Spanje een bericht dat we ons telefoonabonnement niet minder moesten gebruiken in het buitenland. Wanneer je dit niet doet op dit moment zullen ze je abonnement blokkeren. Let dus goed op het gebruik van je internetabonnement in het buitenland wanneer jij lange tijd van huis bent.Een digital nomad zijn kan nooit zonder plannen


Waar je als reiziger altijd maar vrijblijvend kan denken, werkt dit niet zo als digital nomad. Je zal plannen moeten maken en vooruit moeten denken. ‘Kan ik een simkaart krijgen in het land waar ik heen ga, Is er een goede werkplek, etc.’ Maar je kan het ook zo bekijken: je zit ook niet achter een bureau in een suf kantoor.


Wij zijn Laura en Rick en schrijven wekelijks wat over ons leven als digital nomads. In een reeks van 20 blogs vertellen wij je alle ins- en outs en leren wij je hoe jij een succes volle online business kan starten.

100 weergaven0 opmerkingen