• Laura Louise Mulder

Digital nomad: 5 dingen die je zeker weten moet weten voordat je begint

De onderneming van Laura, Studio Pilea, bestaat nu bijna 2 jaar. Al 2 jaar werkt Laura locatie-onafhankelijk. Alhoewel, er zijn ook zeker een paar haken en ogen aan reizen en werken. We willen je zeker niet ontmoedigen, want voor ons is dit nog steeds de allermooiste manier van reizen. Maar op sommige dingen waren we niet helemaal voorbereidt. Dus voor het eerlijke plaatje: 5 dingen die je moet weten als je digital nomad wilt worden.


Digital nomad is een chique benaming voor iemand die reist en werkt. Omdat veel werkzaamheden op het internet plaatsvinden, wordt het digitaal genoemd. Het voordeel aan digital nomad zijn, is dat je natuurlijk kunt werken en reizen tegelijk. Maar je zit zeker niet elke dag met je laptop op het strand en een kokosnoot in je hand. Reizen en werken zorgt ervoor dat je geld verdient terwijl je kosten relatief laag zijn. Wat prettig is, want zo hoef je ook niet heel hard te werken om rond te komen.


1. Begin op tijd met het starten van je onderneming


Wie denkt dat je een onderneming kan starten wanneer je op reis gaat kan flink bedrogen uit komen. Voor het creëren van contacten is het fijn als je nog in Nederland bent. Zo ben ik een jaar voordat we op reis gingen gestart met mijn onderneming. Ik schrijf teksten voor bedrijven. Deze bedrijven heb ik laten weten dat ik op reis ging. Het eerste jaar was ik nog in de buurt. Na het jaar ging ik op reis en was het aan mij om mijn deadlines te halen, zodat het voor hun nog nét zoiets was als het jaar ervoor. Begin op tijd met het uitzetten van lijntjes, want eenmaal op reis is dat veel moeilijker.


2. Werken betekent minder reizen


Je werkt natuurlijk om te kunnen reizen. Maar werken tijdens het fysiek reizen van A naar B is haast onmogelijk. De trein in Nederland en Europa zijn heel anders dan de treinen of bussen in Azië. En dat niet alleen. Je hebt wifi bijvoorbeeld nodig om alles te kunnen uploaden of om je Instagram-account bij te houden. Als ik overdag aan het werk was, was Rick vaak een stad aan het bekijken of met mensen die we hadden ontmoet op pad. Als je werkt tijdens het reizen kan je soms niet mee met leuke uitstapjes.

3. Nederlandse lasten en plichten


Werken en reizen is absoluut een vorm van vrijheid. Maar het hebben van een onderneming is ook een verantwoordelijkheid. Je blijft namelijk een Nederlands Staatsburger, wat betekent dat je gewoon belasting moet afdragen. Je moet belastingaangifte doen per kwartaal. En je moet een zorgverzekering hebben. Maandelijks of per kwartaal kan er dus nog een aardig bedrag richting Nederland gaan. Daarnaast moet je officieel 4 maanden per jaar in Nederland zijn. En mag je dus 8 maanden reizen. Dit is anders dan wanneer je je volledig uitschrijft. Maar dan kun je weer geen onderneming in Nederland hebben. Het hield ons niet tegen. Al is het maar omdat we op deze manier onze uitgaven kunnen compenseren met wat erbinnen komt.

4. Gratis werken en investeren


Als je reist en nog geen betaalde opdrachten hebt, kan het zijn dat je flink moet investeren voordat je er geld aan verdient. Investeren in tijd. Denk bijvoorbeeld aan gratis blogs schrijven, filmpjes maken of foto’s doorsturen. Misschien hoop je wel geld te verdienen met je YouTube-kanaal of met je Instagram-account. Dit gebeurt niet zomaar. Hiervoor moet je veel werk verzetten. En werk is werk. Achter je laptop zitten en content maken. Dat is gewoon werk. En wellicht duurt het dus een flinke tijd voordat je daar ook daadwerkelijk iets van op je bankrekening ziet. Het kan ook zijn dat je moet investeren in geld. Doordat je bijvoorbeeld een nieuwe website maakt en bepaalde plug-ins moet hebben. Of überhaupt je website draaiende wilt houden. Dit zijn uitgaven die elk jaar terug zullen komen. Ook wanneer je nog geen geld verdiend.


5. Het probleem dat wifi heet

We zijn in Nederland verwend met overal goed internet. Je smacht nog eens naar wifi in een NS-trein als je door Europa of Azië reist. Een internetbundel op je telefoon is niet geheel toereikend. En als je een filmpje wil uploaden of een blog heb je daar steady internet voor nodig. Het is dan ook meer dan eens voorgekomen dat ik als een gek door een stad liep op zoek naar goed internet. En het klinkt idyllisch, werken in een koffietentje in een hippe stad. Maar vaak eindigde ik in de Burger King met slappe koffie en een matige internetverbinding. En dit levert regelmatig een beetje stress op. Nu dat we in een busje wonen, is het beslist anders. Maar nog steeds zitten we met enige regelmaat in de Mac Donalds of bij een Burger King. Inside tip: de koffie van Mac is absoluut beter dan bij de Burger King.

Betekent dit dat je misschien geen digital nomad moet worden?

Ik denk dat je voor jezelf goed helder moet hebben wat je wilt. Wil je lekker een jaar gaan reizen? Dan zou ik geld sparen en volop gaan genieten. Misschien start je een Instagram-account waarop je kunt delen wat je doet of een blog. En wie weet wat daaruit groeit. Maar wil je, zoals wij, veel langer op reis zijn of onderweg? Dan is het een mooie kans om te ontdekken of je überhaupt wilt ondernemen. Het is alleen niet zo makkelijk dan wanneer je gewoon thuis aan de keukentafel werkt. Je hebt plichten en soms word je simpelweg gek omdat er nergens goed internet is. Het maakt ondernemen ook direct een stuk spannender. Dat dan weer wel.


Heb je vragen over werken en reizen? Wil je meer weten over hoe Laura het heeft aangepakt? Of ben je benieuwd wat jij onderweg kunt doen? Stuur ons een berichtje! Ik vertel je er graag alles over.

92 weergaven0 opmerkingen