• Rick Mulder

De Omnia oven: onmisbaar in de camper

Bijgewerkt op: 21 nov. 2020

Het leven met een tweepits kookstel kan soms wat saai lijken. Je kan je pasta en je rijst koken en een saus maken op het andere pitje. Maar zo boring hoeft het helemaal niet te zijn. Wij hebben een nieuw fenomeen ontdekt: de Omnia oven. Wij waren fans al na de eerste keer gebruiken.

Waarom jij een Omnia oven mee moet op vakantie?

Zoals ik al aangaf kan het 2-pits eten wat saai worden. Je maakt snel wat klaar omdat de inspiratie ontbreekt. Maar wij hebben ontdekt dat je eigenlijk vrijwel alles kan maken in jouw voortent of camper. Je hebt alleen een Omnia oven nodig. Op zondagochtend afbakbroodjes, zaterdagmiddag een heerlijke cake en de dinsdagavond een quice als dinner. Je kan het nu zowel thuis als op de camping maken.

Hoe werkt een Omnia oven?

Het is een rond soort van bakblik die je op het vuur kan zetten. Er zit een kleine onderkant bij zodat de hitte verdeeld wordt over de onderzijde. Deze zet je als eerst op het vuur. Vervolgens zet je het ronde bakblik hierboven op. Je krijgt er ook een klein rooster bij die je kan gebruiken als je bijvoorbeeld jouw ovenverse broodjes wil afbakken. Hierna zet je de deksel erop en je bent klaar om te bakken. Wij bakken de meeste gerechten op middelhoog vuur. Als het vuur te hoog is zullen gerechten snel aanbranden, bij te laag vuur kan het soms eindeloos duren voor jouw eten klaar is.

Gebruikers tip: Wij hebben een siliconen binnenkant erbij gekocht. Deze is eigenlijk een must. Anders zal alles volledig aankoeken en dat is moeilijk schoon te maken. Deze binnenlaag is makkelijk schoon te maken en je hebt geen vet of boter nodig voor de randen.
Drie vegetarische baksels uit de Omnia-oven:

- Bananenbrood

Wij maakten al een aantal keer bananbrood in onze Omnia-oven. Iedere keer hadden we genoeg voor de hele week. Aangezien het een gezond tussendoortje is raden wij hem zeker aan.

3 rijpe bananen

50 ml pindaolie (of andere koudgeperste olie)

175 gram havermeel

25 gram suiker

2 theelepels bakpoeder

1 handje noten mix

Flinke snuf kaneel (naar eigen inzicht)

Prak twee bananen fijn. Meng deze vervolgens met de olie en suikers. Vervolgens voeg je tegelijk het havermeel, bakpoeder en kaneel toe. Meng alles goed en voeg aan het einde nog de noten toe. Verdeel het nu over de bakvorm. Snij de overgebleven banaan in reepjes en leg hem boven op het mengsel. Nu kan je de oven op halfhoog vuur zetten. Laat hem zo’n 30/40 minuten op staan. Controleer zo nu en dan de voortgang.
- Quiche


Ook hebben wij een heerlijke quiche in elkaar gedraaid, met sperziebonen. Je kan nog een heerlijke salade ernaast maken en zo heb je een echte oven quiche gewoon op vakantie.


200 gram sperziebonen

5 gram tijm

200 gram spinazie

230 gram hartige taartdeeg (mogen ook 5 plakjes zijn)

1 ui

3 tenen knoflook

650 gram tofu

2 theelelpels moserdpoeder

2 eetlepels soja melk

zout

1 eetlepel zaden & pitten mix

optie: Cherrytomaten

Kook de sperziebonen en fruit het uitje samen met de knoflook. Voeg later ook de spinazie toe. Wanneer deze even opstaan voeg dan de tijm toe. Ondertussen kan je de mosterd, soja melk, zout en tofu in de blender doen. Maag er een gladde substantie van. Maak met het deeg de ovenvorm op, voeg eerst de ui, spinazie en knoflook toe. Hierna de sperziebonen en als laatst het gladde tofu mengsel. Je kan nu de zaden en pitten er overheen strooien, eventueel kan je nog cherrytomaatje toevoegen om het helemaal af te maken.- Vegan Scones

Wij maakten in deze omnia-oven heerlijke scones. Scones zijn geweldig voor de brunch. Maak een goed roerei, ‘’on the side’’. Bak nog lekker verse broodjes af en je krijgt een heerlijk Engelse traktatie.

250 gram havermout vlokken

1 rijpe banaan

2 eetlepels rozijnen

1 theelepel bakpoeder

50 gram spelt/volkerenmeel

Pakje Soya slagroom

Biologische aardbeienjam

Prak de banaan fijn tot die lekker smeuïg is. Voeg dan de havermoutvlokken toe samen met de rozijnen. Als dit goed is gemengd voeg je de bakpoeder en de spelt/volkorenmeel toe. Maak er mooie bolletjes van. Deze hoeven niet super strak te worden, een beetje speels mag best. Vervolgens leg je ze in de Omnia-oven. Ze te oven op middelhoog vuur en bak de scones af voor zo’n 20 minuten. Hou ze ondertussen goed in de gaten.

140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven