• Simply Nomads

De mooiste hoogtepunten van Spanje en Portugal: deel 2

In de vorige blog vertelde ik je al een heleboel highlights van de afgelopen 6 maanden. Deze maanden zaten we vooral in Spanje, maar ook een beetje in Portugal. Door corona hebben we niet veel van Portugal kunnen zien helaas, maar het maakt het plezier er niet minder om. Lees je mee met de laatste mooiste hoogtepunten van Spanje en Portugal?


Hier vind je het eerste gedeelte van de blog.


Vuurtje maken

Voordat we op reis gingen hadden we het idee dat we heel veel vuurtjes zouden gaan maken. Avonden achter elkaar rondom het kampvuur zitten, onder het genot van biertjes en lange gesprekken. Eenmaal onderweg kwamen we erachter dat het niet zo simpel is om ergens vuur te maken. Daarvoor moet je wat afgelegen zitten, het moet veilig kunnen en je moet niet de politie op je dak krijgen. Na twee maanden in Spanje konden we ons eerste vuurtje maken. We waren de binnenlanden ingereden en stonden haast alleen aan een prachtig meer. En hoewel de frequentie lager is geweest dan we hadden verwacht, was de avond precies zoals we ons hadden voorgesteld. We hebben tot laat gekletst bij het kampvuur dat natuurlijk door de firemaster was gemaakt. Een heerlijke avond waar we met veel plezier op terugkijken.Kerst in de sneeuw

Ik had een kleine inschattingsfout gemaakt met de kerstdagen, waardoor we de dagen vóór kerst in een prachtige houten yurt zaten. Het houten huisje stond in de Sierra Nevada, een prachtig stuk Spanje. Vorig jaar zaten we in een studentenhuis in Turkije met kerst en daar voelde ik me even heel eenzaam. Ook al hadden we daar een witte kerst sinds jaren. Daarom wilde ik het dit jaar anders doen. Ik wilde kunnen bellen met onze familie, kerstfilms kunnen kijken én lekker kunnen koken. Dus hadden we (iets te vroeg) boodschappen gehaald en trokken we in het huisje. Wat een heel fijne tijd was. Maar op eerste kerstdag moesten we uit het huisje. We zagen besneeuwde bergtoppen en vroegen ons af hoe ver we konden komen. Uiteindelijk hebben we op 2500 meter in de sneeuw geslapen met onze bus. De ijssterren stonden op het raam en het was meer dan -8 graden geweest buiten. Als twee kerstpopjes moesten we tegen elkaar aanliggen om warm te blijven. Wederom een heel bijzondere kerst waar ik heel veel van heb genoten. Benieuwd waar we volgend jaar zijn met kerst!Gezellige ontmoetingen

Reizen tijdens corona verloopt anders dan normaal. We zien en ontmoeten helemaal niet zo heel veel mensen. Toch als we terugkijken op de afgelopen 6 maanden hebben we een hoop mooie contacten opgedaan. Zoals Monta en Emiel die we voor een paar wekenlang op elke camperspot tegenkwamen. Henny en Carla, die al heel lang in Spanje woonden. En waar we mochten eten en slapen. Sam en zijn geweldige hond Bernie waar we ontzettend van genoten. En van zijn zelfgemaakte pizza’s. Het lieve stel uit Frankrijk en het lieve stel uit Duitsland. Marije en Rowan die Rick aanspraken omdat ‘ie wel héél Nederlands leek zo op zijn badslippers. En natuurlijk de lieve bewoners uit het dorpje in Portugal waarmee we wijn hebben gedronken. De basis van al deze ontmoetingen is toch wel eten en drinken geweest. In een tijd waarin niet zoveel mogelijk was deelden we ons eten met elkaar. We kookten voor elkaar of er werd voor ons gekookt. Soms deden we de maaltijden bij elkaar en aten we meerdere gerechten bij elkaar. En vanuit daar zijn dan ook mooie gesprekken ontstaan.

Bakken in onze omnia-oven

We hebben veel gebakken in onze omnia-oven. En hoe kan dat dan een hoogtepunt zijn, zou je misschien denken? Je levensstandaarden worden lager, wanneer je zo simpel woont in een mini campervan. Maar het toveren van een lekkere maaltijd op tafel, dat is soms een grotere uitdaging dan in een normale woning. Zo aten wij altijd croissantjes op zondagochtend. Wellicht zijn afbakbroodjes iets typisch Nederlands? Maar we vonden alleen maar vieze, gezoete en kleffe varianten. Waar ook nog eens veel plastic om heen zat. En dus werden we creatief. Nu eten we op zondag zelfgemaakte havermout scones. Bolletjes die we bakken in Omnia-oven, met lekkere jam en een beetje zelfgeklopte slagroom. We bakken tegenwoordig ons eigen brood in de Omnia-oven. En als we onszelf willen trakteren op iets een uitgebreide maaltijd dan maken we lasagne, frittata of een quiche. Nomnomnom!

Al die mooie plekken waar we zijn wakker geworden

Wie reist met de camper zal het met ons eens zijn. Iets dat nóóit went zijn de mooie plekken waar je ’s ochtends wakker wordt. Soms heb je geen idee waar je de auto hebt neergezet. En soms zijn de plekken spuuglelijk. Maar meestal, als je de schuifdeur openzet bij het wakker worden, word je getrakteerd op een prachtig uitzicht. Misschien komt het wel omdat je ’s ochtends nog niet ‘aan’ staat. Niet direct uit je bed kan springen om aan de slag te gaan. Waardoor je volledig de nieuwe omgeving dat je kunt nemen. Ik hoop ook dat het nooit went. Dat we altijd ons blijven verbazen over hoe mooi de wereld is. En dat de zon elke ochtend op komt.Huisje in Portugal

Iets waar ik zeker mee moet afsluiten in het huisje in Portugal, Casas de Encosta . We hadden graag nog meer gezien van Portugal, maar we komen vast en zeker nog een keertje terug. Het deel dat we wel hebben gezien in een heel groengebied in het midden van Portugal. Castello Branco heeft de provincie en het dorp waar het huisje staat is pittoresk en klein. Eerst dachten we dat er amper iemand woonden. Als we rondliepen dan zagen we een paar ouderen. Maar hoe langer we er zaten, hoe meer we leerden kennen. Als we onze dagelijkse stappen deden, werd er uitgebreid gezwaaid door auto die ons voorbijreden. En op een dag werden we uitgenodigd om wijn te drinken met de mannen uit het dorp. We hadden ons voorbereid om een ongemakkelijk ontmoeting waarbij er amper een woord gewisseld kon worden. Maar we hadden het goed mis. Het was gezellig, iedereen sprak goed Engels en kon ons meer vertellen over de regio. Er werd ons zelfs een huisje aangeboden voor 1000 euro. Waar nog wel het één en ander aan opgeknapt moest worden. (Lees: alleen de muren stonden er nog.) Het was ontzettend gezellig en een kerst op het verblijf in het huisje.


We gingen in een huisje omdat het veel heeft geregend in deze periode. Het huisje was heerlijk, omdat het authentiek was. De kachels konden lekker aan, we hadden een warme douche en een overdekte barbecue waar we konden koken. Maar bovenal hebben we deze vier weken hard kunnen knallen aan onze bedrijven. Rick heeft zijn complete cursus opgezet, verkocht en website gebouwd. Iets dat nooit was gelukt in de kleine bus. We konden even letterlijk onze vleugels uitslaan. In een fijn ritme van vroeg opstaan, veel wandelen, sporten, lezen, bewegen en films kijken. Er ontstond een fijne balans tussen hard werken en ontspanning. Een prachtige afsluiting van weer een prachtige reis.En wat gaan jullie nu doen?

Wat we nu gaan doen, is lekker even terugrijden naar Nederland. In alle rust! Om even iedereen weer te zien waar we van houden. Zodat Rick zich kan inschrijven bij de KVK. Dobby heeft een APK’tje nodig. En heel veel ouders, familie en kinderen van vrienden zijn jarig in de maanden maart en april. We hebben geen idee hoe de tijd in Nederland eruit komt te zien, zeker ook wat betreft corona. Maar we komen toch echt even thuis. Zodat we hierna weer een nieuwe route in Europa kunnen uitstippelen. En bovenal: nieuwe hoogtepunten kunnen creëren.

99 weergaven0 opmerkingen