• Rick Mulder

De aanschaf van een nieuwe camper, waar moet je op letten?

Begin februari kochten wij onze tweede camper in een jaar tijd. Nu ik dit zo uitspreek klinkt het best intens. Je mag best weten, dit is ook zo. Onze eerste camper was geen officiële camper en was gewoon een lege Fiat Doblo Maxi die wij zelf hadden omgebouwd. Toch was het tijd voor een nieuwe camper.


Inmiddels hebben we een Mercedes Benz 100 gekocht die al ingericht en gekeurd was als camper. Doordat wij al een jaar weg waren geweest en veel camperaars hadden gesproken wisten we waar we op moesten letten. Om jou als beginnend camperaar opweg te helpen schreven we deze blog met de beste tips bij aanschaf van een nieuwe camper.De keuze voor een nieuwe camper?


Voor iedereen kan de keuze ergens anders op gebaseerd zijn. Zo wil je misschien een camper voor zomertripjes naar het buitenland, misschien wil je hem deels als werkbus gebruiken en deels als camper. Wellicht wil je er een rondreis van een half jaar mee gaan maken of misschien wel in gaan wonen. Voor ons moest het een camper worden waar ik (Rick, 1.90m) in kon staan en waar we een goede en fijne werkplek aan een tafel zouden hebben. Zo kwamen wij per toeval bij een Mercedes Benz 100 uit.


Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe camper?


Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een nieuwe camper?
Zwaaien in Duitsland

Ga je een nieuwe camper kopen, dan adviseren wij je om te letten op een aantal belangrijke punten. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.


De buitenkant


Wanneer je voor een oudere camper gaat dan zal je zien dat veel van de buitenkant nog gemaakt is van staal en ijzer. Tegenwoordig zijn veel campers gemaakt van kunststof, maar vroeger was dit nog niet zo. Staal en ijzer kan natuurlijk gaan roesten. Je wil dit ten alle tijden zien te vermijden. Roest op je camper betekent een hoop tijd en geld. Check dus alle kiertjes en hoekjes voordat je op aanschaf over gaat. Ook zijn er camperforums die je kan checken om erachter te komen waar bepaalde modellen snel gaan roesten, dan weet je precies waar je moet kijken.


Onderhoudsboekjes


Je wil natuurlijk weten hoe goed het voertuig in onderhouden. Vooral wanneer je een oudje haalt is het fijn als er een onderhoudsgeschiedenis bijzit. Zo kom je erachter of de vorige eigenaar altijd goed heeft gezorgd voor zijn camper. Vraag ook naar het onderhoud van de motor. Is dit gebeurd? Zo ja, wanneer was dit voor het laatst? Wij doen ons onderhoud bij Wieman Mercedes revisie garage Amsterdam.


Elektra


Wil je graag off-grit staan, of ben je net als ons nog gewoon aan het werk? Dan zal je goed moeten letten op de elektra. Zit er bijvoorbeeld een omvormer in die ervoor zorgt dat jij 220 volt kan gebruiken? Is de nieuwe camper voorzien van een goed werkende tweede/huishoud accu? Ziet de aansluiting er professioneel uit? Naast al deze vragen zijn er nog wat zaken waar je op kan letten.


Doet de koelkast het naar behoren? Deze zijn behoorlijk duur in aanschaf, doet deze het niet heb je zeker wat om over te onderhandelen. Ook wil je weten of de waterpomp, en misschien wel de boiler werken. Wanneer deze niet werken dan lopen de kosten behoorlijk op.


Lekkages en schimmels


Kijk goed voordat je een bus aanschaft of hij nergens lekt. Tijdens je proefrit rij je gewoon even langs een wasstraat om 15 minuten met de tuinslang op het dak te spuiten. Zo kom je er snel genoeg achter of het lekt. Ook is het goed om in de kastjes opzoek te gaan naar schimmels. Wanneer er overal op het interieur schimmel zit, kost dit een hoop tijd en geld het te verhelpen. Misschien moet zelfs het interieur vernieuwd worden bij ernstige schade. Goed om hier dus op te letten voor je een busje aanschaft.Extra’s


Het zou fijn zijn als de bus nog wat kleine extraatjes heeft die je handig op weg kunnen helpen. Let bijvoorbeeld om een reservewiel met krik. Maar ook zat er bij ons een achteruitrijcamera geïnstalleerd en we kregen boven op het dak een mooi bijpassende dakkoffer. Check ook gelijk wat er voor begeveiliging in jouw auto zit, zie deze blog. Alles wat je later los moet aanschaffen kost weer een hoop extra geld.


Bijna een nieuwe camper, eerst een proefrit


Maak natuurlijk altijd eerst een gedegen proefrit. Rij de dichtstbijzijnde snelweg op en trap hem eens op z’n staart. Kijk daarnaast hoe soepel die stuurt in de bochten en hoe hij schakelt. Een goede tweede tip is om een garage aan te doen tijdens de proefrit. Maak dus een afspraak bij een vak garage of een camperspecialist die er even voor je naar wil kijken. Zo voorkom je vervelende verassingen achteraf.


Te mooi om waar te zijn, dan is het vaak ook zo..


Dit is misschien wel de beste tip die we je kunnen geven. Is het allemaal iets te mooi om waar te zijn, dan is het vaak ook zo. Denk dus goed na en neem de bovenstaande tips ter harte. Bedenk ook hoeveel je er in totaal aan uit wil geven en reken dit uit wanneer je de nieuwe camper op bovenstaande punten hebt gecontroleerd.


Als alles goed is, dan wensen wij je heel veel plezier met de eerste kilometers in je nieuwe camper. Wij zijn blij met iedere nieuwe camperaar in de familie. Wanneer je vragen hebt over de aanschaf van een nieuwe camper of andere duurzame of technische vragen, schroom niet ze aan ons te vragen.

238 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven