• Rick Mulder

12 tips om gemakkelijke minder plastic te gebruiken

Plastic, het is onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Waar we ook komen er is altijd plastic om ons heen. Denk maar eens na: je koffiebeker, verpakking van het brood, in je schoenen en zelfs onder de grond in de bekabeling van jouw huis zit plastic. Wanneer jij een plastic product een leven lang gebruikt, dan is het natuurlijk helemaal goed. Maar hoeveel plastic gooien wij niet dagelijks gewoon in de prullenbak. Wij hebben daarom een lijst gemaakt met 12 tips om gemakkelijk minder plastic te gebruiken.


Wij proberen zo min mogelijk plastic te gebruiken. Dit is nog altijd moeilijk, omdat veel standaardproducten in een plastic verpakking zitten. Maar er zijn zo veel mogelijkheden om jouw plastic waste minder te maken. Wij hebben een 12-handige tips verzameld om jou op weg te helpen. Op naar een zero-waste-maatschappij!1. Groente- en fruitzakjes

Schaf zakjes aan die je kan hergebruiken wanneer je groente of fruit koopt. Zo hoef je nooit meer plasticzakjes van de winkel te gebruiken. Wij gebruiken deze wanneer we groente of fruit kopen in de supermarkt, maar ook op de markt. Je zal helemaal niet gek worden aangekeken. Bij de Lidl bijvoorbeeld hebben ze deze zakjes standaard bij de groente en fruitafdeling liggen. Ben je ze nou een keer vergeten? Veel producten hoeven helemaal niet in een plastic zakje, zoals een trots bananen. Wil je tien mandarijnen kopen? Knoop dan het zakje zo dat je het zakje weer kunt hergebruiken voor afval. Maar het beste is om herbruikbare zakjes aan te schaffen natuurlijk.


2. Herbruikbare siliconen zipbags

Dit is voor ons één van de beste uitvinden en staat daarom hoog in dit lijstje. In plaats van gebruik te maken van zipbags van plastic maken wij gebruik van siliconen zakken. Deze kan je na gebruik makkelijk afspoelen. Je kan ze gebruiken voor koud en warm eten. Ook gebruiken wij ze om producten als rijst en pasta langer te waren. Ze zijn voor veel voedsel perfect en ideaal voor als je in een bus leeft omdat je ze makkelijk kunt stapelen en ze niet snel kapot gaan.


3. herbruikbare water/drinkfles

Om minder plastic te gebruiken kan je kiezen voor een drinkfles die gemaakt is van herbruikbaar plastic. In een normaal plastic flesje uit de supermarkt zitten vaak BPA. Dit is een schadelijke stof die kanker en vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. Kies bijvoorbeeld voor een fles van Join the Pipe. Dit merk zorgt ook ervoor dat een gedeelte van de opbrengst naar watertappunten door Nederland gaat. Zo kun je makkelijk je waterfles vullen als je bijvoorbeeld door een stad slentert.


4. Hergebruik glazen potten

Je kan glazen potten makkelijk hergebruiken. Wanneer je de etiketten ervan af wil halen laat ze eerst in heet water weken. Hierna haal je het meeste papier ervan af. Wat er nog opzit kan je met olijfolie en bakpoeder er daarna gemakkelijk vanaf wrijven. Glazen potten zijn altijd handig voor bijvoorbeeld havermout of kikkererwten in te bewaren. Ook zijn ze natuurlijk leuk om uit te drinken.


5. Herbruikbare koffie kop

Neem je eigen herbruikbare koffiemok mee naar je werk. Ook als je bijvoorbeeld koffie op het station haalt, kan je gewoon jouw eigen koffiebeker gebruiken. Bij de Kiosk en de AH-to go’krijg je zelfs korting wanneer jij jouw eigen koffiebeker gebruikt. Op deze manier reduceer jij nog meer plastic- en papiergebruik.6. Katoenen broodzak

Je kan tegenwoordig bij veel supermarkten vers brood halen. Neem dan je eigen broodzak mee. Zo hoef jij geen broden meer aan te schaffen die al in plastic verpakt zitten. Ook vinden wij dat dit brood over het algemeen beter smaakt. Maar misschien is dat meer een gevoelskwestie. En bedenk je eens in: wat pak je als je bijvoorbeeld een paar croissantjes haalt? Een zakje wat je maar heel eventjes gebruikt. Zonde, want thuis gooi je het zakje weer weg. Of misschien buiten de winkel al wel. Een herbruikbare broodzak is ideaal! Je kan ze ook nog eens gemakkelijk zelf maken van een paar lapjes (oude) stof,


7. Een spork

Koop een herbruikbare spork. Een spork is een vork, mes en lepel in één. Mocht je dan wel een keer voor die salade gaan uit de koelvakken. Dan hoef je tenminste niet ook nog een plastic lepel te gebruiken. Daarnaast hoeft een spork ook niet te veel ruimte in te nemen in je tas. Soms zitten ze zelfs in een verpakking waardoor ze niet vies worden. Wij gebruiken ze zelfs in onze bus. En ze zijn ideaal wanneer je op vakantie gaat of gaan hiken. Een product dat je vaker kunt gebruiken dus.


8. Een zeepbar

Overal kan je ze tegenwoordig vinden; de zeepbars. Zo’n bar is verpakt in een klein beetje gerecycled papier. Verder is er geen gebruik gemaakt van plastic. Dus je heb helemaal geen plastic spuitfles nodig om onder de douche je haar te wassen. Daarnaast kan je zelfs nog een extra hersluitbaar zakje aanschaffen zodat je hem makkelijk mee kan nemen. Laura schreef eerder al een blog


Lees: Duurzame producten voor in je camper (of gewoon voor thuis)9. De menstruatiecup

Deze is voor de vrouwen. Hij heeft zo veel voordelen. Op een heel mensenleven bespaar je tussen de 9.000 en 11.000 tampons. Alleen dit is al een reden om erover na te denken. Je kan een menstruatiecup 5 jaar achter elkaar gebruiken. Ook het inbrengen van de cup is iets dat wendt en hij kan langer inblijven dan tampon. Je vochtbalans blijft beter op pijl waardoor je minder kans hebt op een schimmelinfectie of een blaasontsteking. Goed voor jou en goed voor het milieu dus.


10. Herbruikbaar scheermes

Dit was een product dat we meenamen op reis. Je hoeft alleen de scheermesjes te vervangen en deze zijn over ter wereld te verkrijgen. Vroeger werden deze scheermessen krabbetjes genoemd. Een oerdegelijk en sterk product. Als je er één van roestvrijstaal aanschaft dan kan je hem een leven lang gebruiken. Deze zijn zowel te gebruiken voor de dames als voor de heren onder ons.


11. Wasnoten om kleding te wassen

Misschien ben jij nog helemaal niet bekend met wasnoten. Ze worden ook zeepnoten genoemd en zijn afkomstig van de sapindus. Deze boom groeit vooral in het noorden van India en Nepal. Deze vruchten bevatten saponine. Dit is een stof die vrijkomt na contact met water en zorgt voor schuim. Dit is een zeer milieuvriendelijke manier om je kleding te wassen. Je kan ze ook gewoon in de wasmachine gebruiken. En als kerst op de taart: je kleding wordt er ook nog eens mega zacht van. Je hebt niet eens wasverzachter meer nodig. Win-winsituatie.


12. Refurbished telefoon of elektronica

Geef een oude telefoon een nieuw leven. Veel bedrijven handelen in oude telefoons, ze poetsen ze weer op en vervangen kapotte onderdelen. Wanneer jij kiest voor een refurbished telefoon via een gerenommeerde dealer dan krijg je gewoon garantie. Vaak hebben ze zelfs nieuwe modellen te koop als je niet voor een (te) oud model wil gaan.
56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven