• Rick Mulder

Digital nomad stappenplan: #410x dit werk kan je doen als digital nomad

Bijgewerkt op: 28 feb.

Wil jij als digital nomad aan de slag? Wij schrijven een uitgebreid stappenplan waarmee jij uit de voeten kan. In dit artikel gaat het over verschillende baantjes die je kan doen als digital nomad.


Steeds vaker kiezen mensen ervoor om niet meer in loondienst te werken, maar om zelfstandig ondernemer te worden. Wij gingen twee jaar geleden reizen en Laura had al een onderneming opgezet. Zij kon deze meenemen onderweg en zoals digital nomad aan de slag. Zo konden wij reizen en werken tegelijk. Inmiddels hebben we beide werk gevonden waarvoor we geen vaste woon en verblijfplaats nodig hebben. Dus waar we ook zijn. We kunnen altijd werken. Zo hebben wij een onlinecursus ontwikkeld, maken we social media content en schrijven we artikelen. Maar je kan nog veel meer doen als digital nomad.


10 verschillende banen als digital nomad


Wij hebben gewerkt tijdens het reizen als online docenten van onze eigen ondernemingen, maar ook als tekstschrijvers. Maar er zijn nog 8 verschillende banen als digital nomad. Wij zetten ze nog even voor je op een rij, van minst betaalde banen tot meest betaalde banen:


1. Vertaler

2. Schrijver

3. Online docent

4. Content marketeer

5. Social Media creator

6. Onlinecursus developer

7. Video editor

8. Webdesigner

9. Digital advertising

10. Dropshipper


Het kan zijn dat jij als beginnend dropshipper minder verdient als iemand die al heel lang teksten aan het vertalen is. Neem deze lijst dus niet te letterlijk. Het is een indicatie van bij welke banen jij als digital nomad het inkomen ongeveer het grootst is.


1. Vertaler (+/- €1500,-)


Wanneer jij geld wil verdienen en goed met talen bent kan dit een superleuke baan zijn als digital nomad. Zo kan je geld verdienen door artikelen of misschien films te vertalen. Vaak werken dit soort bedrijven met vaste bedragen, maar als je bijvoorbeeld twee volle dagen aan de slag gaat kan je de rest van de tijd reizen.


Wat heel interessant is, hoe specifiek de taal die je spreekt hoe meer je kan krijgen voor het vertalen. Nederlands wordt wereldwijd niet extreem veel gesproken. Een Nederlandse vertaler krijgt dus meer dan een Duitse vertaler.


2. Schrijver (+/- €1500,-)


Dit is misschien een job die niet voor iedereen is weggelegd. Zo kan het best ingewikkeld zijn om een boek te schrijven. Je moet talent hebben en dat ook nog weten te combineren met een goed idee of een mooi verhaal. Zomaar een boek schrijven en geld verdienen zit er in veel gevallen helaas niet in.


Maar wanneer je goed in schrijven bent, waarom zou je er dan geen geld mee kunnen verdienen? Laura heeft stiekem de droom om ooit nog wat te gaan schrijven, dus misschien kan je hier in de toekomst nog wel een langer artikel over verwachten.3. Online docent (+/- €2000,-)


Wist je dat je les kan geven van over de hele wereld? Je kan dit natuurlijk doen in je eigen programma, maar je kan dit ook doen via bepaalde projecten. Zo zijn er bijvoorbeeld studenten die graag Nederlands willen leren. Wanneer jij goed Engels spreekt kan je dat ze online leren. Dit wordt vaak gedaan vanuit bepaalde platforms waarvoor een student betaald en jij dit geld op je rekening krijgt gestort.


Helaas verdient dit niet super goed, maar wil je het toch gaan doen. Preply en Italki zijn goede websites waar vanuit jij online docent kan worden in een paar makkelijke stappen.


4. Content Marketeer (+/- €2000,-)


Wat doet een content marketeer precies? In principe zet jij ideeën uit voor bedrijven. Dit wordt vervolgens volledig doorgevoerd in blogs, post op sociale media en misschien in advertenties. Jij bent dus volledig verantwoordelijk voor de content. Er zijn veel bedrijven die geen content marketeer in dienst nemen maar er één inhuren.


Als content marketeer moet je bijvoorbeeld weten waar de winst te halen valt, maar ook wat goed werkende content is. Denk aan SE0-technische blogs en nog meer van dat. Dus je schrijft blogs in een bepaald thema en bedenkt hier goedwerkende artikelen en content voor de sociale media voor. Wanneer je hier goed in bent kan het behoorlijk wat geld opleveren.


5. Social Media creator (+/- €2000,-)


Socials, hate it or love it. Voor veel mensen is het echter hun leven geworden. Die zijn dagelijks bezig met social media. Maar er zijn ook veel bedrijven die hun vingers er niet aan willen branden, maar wel zichtbaarheid willen genereren. Omdat social media een vak apart is besteden ze dit vaak uit, en nu kan jij mooi in dat gat springen.


Er zijn namelijk veel digital nomads die een baan kiezen als social media creator. Natuurlijk kan je ook kijken of je zelf niet iets gaafs kan opzetten. Maar vooral betaalde opdrachten door klanten kunnen je aan het einde van de maand behoorlijk wat opleveren.


6. Onlinecursus developer (+/- €2500,-)


Ben jij ergens heel goed in? Dan kan je daar op een mooie manier geld mee verdienen. Want of je nu een onlineyogacursus ontwikkeld of een hiking cursus, misschien zit jij op dit moment wel op een potentiele goudmijn. Zo zijn er tegenwoordig veel ondernemers die een online platform maken waarin jij kan gaan leren.


Maar wij willen je vooral stimuleren om te kiezen voor iets waar je heel goed in bent. Dus bespeel jij een instrument of kan ontzettend goed knutselen? Zet dit dan om in een onlinecursus.


7. Video editor (+/- €3000,-)


Misschien ken je de YouTube en Instagram reiskanalen wel. De hele dag zijn reizigers aan het filmen en aan het einde van de dag gaan ze al het materiaal dat ze hebben editen. Vooral dit edite werk kan behoorlijk wat tijd kosten en het is ook nog eens knap lastig om een mooie video in elkaar te draaien. Maar wanneer jij talent hebt kan je hier best wat geld mee verdienen.


Zo zijn er bedrijven die bijvoorbeeld speciaal editers inhuren. Jij krijgt dan gewoon de bestanden op je laptop binnen en kan deze vervolgens gaan bewerken. Laat je goed resultaat zien dan zal je misschien wel een goede klus kunnen draaien voor de komende tijd. How knows ;)


8. Webdesigner (+/- €3500,-)


Dit is iets dat zeker niet iedereen kan, maar een website maken word je wel steeds makkelijker gemaakt. Je kan bijvoorbeeld goede Youtube tutorial video’s volgen waarin je precies wordt uitgelegd hoe je een website in elkaar zet. Zo kan je met programma’s als Divi-builder of Elementor heel gemakkelijk een website opbouwen in al één dag. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van hoe ingewikkeld je het jezelf wil maken.


Een goede webdesigner kan tot zo’n €5000,- per maand verdienen. Het kan dus zomaar zijn dat jij met flink wat geld weer terugkomt van het reizen. Wist je trouwens dat wij ook onze eigen websites hebben gebouwd? www.deonlineyogajuf.nl en www.ikwilhiken.nl9. Digital advertising (+/- €4000,-)


Jij kan bedrijven helpen met hun advertenties op te zetten. Dit is iets wat de laatste tijd steeds vaker wordt gedaan door digital nomads. Er zijn veel bedrijven die beter willen gaan verkopen en hier hoort toch ook een stukje marketing en adverteren bij. Het probleem is alleen de juiste strategie te vinden die past bij een werkende en passende marketingcampagne voor jouw bedrijf.


Jij kan degene zijn die deze bedrijven op weg gaat helpen. Je kan bijvoorbeeld een Masterclass of cursus advertising volgen. Wanneer je het eenmaal begrijpt en onder de knie hebt is het puur het uitwerken van plannen en ideeën. Een klein beetje technische kennis is handig, maar dit leer je ook in zo’n cursus. Wat vooral belangrijk is: je kunnen inleven in een bedrijf en mooie en creatieve ideeën kunnen bedenken. Dan kan je er binnen de kortste keren veel geld mee verdienen.


10. Dropshipper (+/- €4000,-)


Het is niet zomaar gefixt, maar en zijn zo veel succesvol dropshippers tegenwoordig. Zo kan jij producten online bestellen vanuit China en deze verkopen in een Nederlandse webshop. Je kan ervoor kiezen om tussenpersoon te zijn en de pakketten eerst thuis te ontvangen en dan weer door te sturen. Maar als jij verblijft in het buitenland of op remote locaties dan kan je beter kiezen om het gelijk naar de klant te laten verzenden.


Wij zijn niet echt fans van een baan als dropshipper, maar wanneer jij denkt dat het iets voor je is, kan je het zeker doen. Volg een goede cursus in dropshipping en gebruik Shopify om te handelen. Good luck!


Nog meer banen als digital nomad:


Zit er nu niets tussen waar jij echt energie van krijgt? Kijk dan wat je nog meer kan doen als digital nomad. Ga fotograveren als reisfotograaf voor bedrijven. Leer affiate marketing toe te passen op je website of ga kunst ontwerpen tijdens jouw reis. Het kan niet gek genoeg, maar wees vooral creatief.


Ben je benieuwd naar meer over het leven als digital nomad? Lees dan het vorige artikel: Esssentials voor een digital nomad. Maar we schreven nog meer artikelen in het digital nomad stappenplan. Bekijk hier het overzicht!


85 weergaven0 opmerkingen